dwór - Zabytek.pl

Zaborów

woj. dolnośląskie, pow. lubiński, gm. Ścinawa - obszar wiejski

Pałac w Zaborowie jest interesującym przykładem śląskiej architektury barokowej.

Historia

Pałac w Zaborowie (do 1945 r. - Lampersdorf) wzniesiony został w 1725 r. dla rodziny von Nostitz, w której posiadaniu tutejszy majątek pozostawał do 1792 r. Następnie pałac został przebudowany w pocz. XIX w. przez Prittwitzów (wymieniani jako właściciele w 1845 r.). Zaborów wielokrotnie zmieniał swych właścicieli. W 1906 r. kolejna rozbudowa pałacu prowadzona była przez Gottharda Wirtscha - dobudowano wówczas skrzydło południowe, tzw. Dom Kawalerów. Pałac zniszczony w 1945 r., pozostaje w ruinie.

Opis

Zespół pałacowo-parkowy w Zaborowie usytuowany jest w środkowej części wsi, w bezpośrednim sąsiedztwie kościoła. Pałac został wzniesiony na rzucie prostokąta, jako budowla dwutraktowa, dwukondygnacyjna, kryta dachem czterospadowym, łamanym. Od południa przylegałała dobudowana w 1906 r. jednopkondygnacyjna budowla, tzw. „dom kawalerów“. Przed fasadą pałacu, która była zwrócona w kierunku zachodnim, usytuowany był owalny basen. Elewacja wschodnia zaakcentowana na osi pseudoryzalitem, z balkonowym barokowym portalem; powyżej trójkątny naczółek z późniejszym, XIX-wiecznym kartuszem herbowym. Wejście poprzedzone było zewnętrznymi, łukowo wygiętymi schodami z kamiennymi, ażurowymi balustradami oraz wazonami ustawionymi na słupkach. Elewacje pałacu na wysokim cokole, w poziomie parteru boniowane, powyżej artykułowane pilastrami. Wnętrza pierwotnie dwutraktowe, z przechodnią główną sienią na osi.

Obecnie budowla zachowana w ruinie: mury obwodowe zachowane są do wysokości gzymsu kordonowego; brak jest dachu i więźby dachowej; wnętrza zawalone.

Zabytek w ruinie, niedostępny.

oprac. Bogna Oszczanowska, OT NID we Wrocławiu, 01-10-2015 r.