kościół parafialny pw. Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny

kościół XVI w. Zaborów

Zaborów

woj. dolnośląskie, pow. lubiński, gm. Ścinawa - obszar wiejski

Kościół w Zaborowie stanowi cenny przykład świątyni wzniesionej w okresie późnego gotyku na Dolnym Śląsku.

Historia

Kościół parafialny pw. Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny w Zaborowie (do 1945 r. - Lampersdorf) po raz pierwszy wzmiankowany był w źródłach w 1376 r. Obecna budowla o formach późnogotyckich wzniesiona została ok. 1500 r.; w 1584 r. wybudowana została z inicjatywy Christopha von Nostitza wieża; w 1769 r. dobudowano kaplicę rodu von Prittwitz; w latach 1869-1870 kościół został gruntownie odnowiony, remontowany w latach 1958-1963. Od około 1540 r. do 1945 r. pełnił funkcję świątyni ewangelickiej.

Opis

Kościół gotycki, położony jest w środkowej części wsi, otoczony cmentarzem, w sąsiedztwie zespołu pałacowo-parkowego. Jest to budowla orientowana, jednonawowa, z prosto zamkniętym, wydzielonym prezbiterium i kaplicami oraz wieżą od zachodu. Korpus, prezbiterium i kaplice nakryte są dachami dwuspadowymi; na wieży dach czterospadowy. Wschodnia część budowli oskarpowana. Elewacje kościoła gładko tynkowane. Szczyty prezbiterium oraz kaplic opracowane w cegle, z wysokimi, ostrołucznymi blendami. W zachodniej elewacji wieży wejście do kościoła ujęte neogotyckim portalem.

Najważniejsze elementy wyposażenia kościoła: ołtarz główny, późnośredniowieczny tryptyk, z ok. 1520 r.; płyta nagrobna Christopha von Nostitza, zm. 1585 r.

Zabytek dostępny. Informacje o porządku nabożeństw na stronie internetowej diecezji legnickiej www.diecezja.legnica.pl.

oprac. Bogna Oszczanowska, OT NID we Wrocławiu, 05-10-2015 r.