cmentarz ewangelicko-augsburski, Węgrów

photo

Cmentarz ewangelicko–augsburski w Węgrowie należy do najstarszych w Polsce ewangelickich obiektów sepulkralnych. To również jedna z pozostałości dawnej dzielnicy protestanckiej. Na cmentarzu znajduje się najstarszy w dawnym woj. siedleckim drewniany kościół, wybudowany w 1679 r.

Historia

Cmentarz ewangelicko–augsburski datowany jest na koniec XVII i początek XVIII wieku. Na cmentarzu można zobaczyć zabytkowe nagrobki Szkotów z XVII/XVII w., których do Węgrowa sprowadził Bogusław Radziwiłł.

Opis

Cmentarz ewangelicki położony jest ok. 400 metrów na północny-zachód od rynku, przy ul. Ewangelickiej. W odległości ok. 100 m na północ od murowanego kościoła ewangelickiego. Na cmentarzu znajduje się orientowana kaplica (dawniej kościół), jednoprzestrzenna, jednokondygnacyjna na planie prostokąta.

Cmentarz dostępny codziennie.

Oprac. Katarzyna Kosior, OT NID w Warszawie, 16-09-2014 r.