kościół ewangelicki - Zabytek.pl

Węgrów, Ewangelicka 6

woj. mazowieckie, pow. węgrowski, gm. Węgrów

Najstarsza w dawnym woj.siedleckim drewniana kaplica, wybudowana w 1679 r, znajdująca się na terenie cmentarza ewangelicko–augsburskiego.

Historia

Kaplica dawniej kościół ewangelicko-augsburski jest drugim ewangelickim kościołem w Węgrowie. Został on wybudowany na miejscu okazałej świątyni z 1634 r., podpalonej w 1676 r. przez miejscowych zakonników z klasztoru reformatów w czasie kontrreformacji. Po kilku latach pertraktacji z biskupem łuckim, w 1679 r. wybudowano skromny kościółek, który zachował się do naszych czasów nie zmieniając swego pierwotnego wyglądu. W latach 1679-1776 pełniła funkcję luterańskiego kościoła parafialnego. Od 1776  roku do zbudowania kościoła Świętej Trójcy w Węgrowie był filiałem parafii Świętej Trójcy w Warszawie.

Opis

Cmentarz ewangelicki położony jest ok. 400 metrów na północny-zachód od rynku, przy ul. Ewangelickiej. W odległości ok. 100 m na północ od murowanego kościoła ewangelickiego. Na cmentarzu znajduje się orientowana kaplica (dawniej kościół), jednoprzestrzenna, jednokondygnacyjna na planie prostokąta. Budynek drewniany (modrzewiowy) o konstrukcji zrębowej, oszalowany, z dachem dwuspadowym krytym gontem. Podmurówka z polnych kamieni spajanych zaprawa wapienną. Zrąb oszalowany deskami na zakładkę ułożonymi pionowo. Więźba dachowa krokwiowa z jętką. Krokwie zaczopowane w wysunięte poza lico zrębu ostatki belek stropowych. Dach pokryty gontem. Szczytowe połacie dachu oszalowane deskami na zakładkę. Na dachu sygnaturka, umieszczona bliżej szczytu zachodniego (bliżej wejścia), nakryta daszkiem namiotowym zwieńczonym prostym, metalowym, ażurowym krzyżem łacińskim. Stolarka drewniana. Drzwi wejściowe dwuskrzydłowe, okna kwadratowe, futrynowe z okiennicami. Wewnątrz budynku posadzka ułożona z płyt ceglanych rożnej wielkości. Ściany i strop oszalowane deskami sosnowymi i polakierowane. Elewacja frontowa jednoosiowa, z drzwiami wejściowymi i dekoracją w formie prostego łacińskiego krzyża umieszczona w górnej części połaci szczytowej dachu. Elewacje południowa i północna dwuosiowe z dwoma otworami okiennymi każda. Elewacja wschodnia prosta bez otworów.

Kaplica do obejrzenia tylko z zewnątrz.

Oprac. Katarzyna Kosior, OT NID w Warszawie, 16-09-2014 r.