kościół parafialny pw. Wszystkich Świętych - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. Wszystkich Świętych

kościół poł. XVI w. Wąsosze

Wąsosze, 63

woj. wielkopolskie, pow. koniński, gm. Ślesin - obszar wiejski

Kościół parafialny pw.Wszystkich Świętych w Wąsoszu stanowi przykład dziewiętnastowiecznej murowanej świątyni wiejskiej we wschodniej Wielkopolsce.

Historia

Parafia w Wąsoszu została erygowana w pierwszej poł. XIV wieku. Kościół parafialny pw. Wszystkich Świętych wzmiankowany został w XV w. jako istniejący od dawna. Nowy kościół wzniesiono w XVI wieku. W 1602 roku został on konsekrowany. W wyniku pożaru w 1849 r. uległ on niemal całkowitemu spaleniu za wyjątkiem prezbiterium, do którego w 1863 roku dobudowano nawę, powiększoną o jeszcze jedno przęsło w latach 1865-1868. W latach 1867-1917 do nawy głównej dobudowano wieżę. Ponadto w 1873 roku do prezbiterium dobudowano od północy kaplicę Matki Boskiej. W latach 50-tych XX w. kościół został otynkowany z zewnątrz, natomiast w 70-tych — odmalowany wewnątrz. W 1980 r. Leon Zacharski z Bydgoszczy wykonał fundowane przez ks. Stanisława Kwiecińskiego prace malarskie i złocenia ołtarzy, ambony i drogi krzyżowej. W latach 1991-1993 staraniem ks. Wiktora Hołtyna artysta malarz Henryk Kot z Poznania oraz firma Dobosiewiczów z Gniezna wykonali nową polichromię wnętrza kościoła.

Budynek plebanii wzniesiony został w poł. XIX wieku, najprawdopodobniej w związku z odbudowa spalonego w 1849 r. kościoła parafialnego na miejscu poprzedniego, drewnianego probostwa. W 1980 r. przeprowadzono remont jego elewacji, natomiast w 2005 r. wymieniona została zniszczona stolarka okienna z zachowaniem wielkości pierwotnych otworów i podziałów okien.

Opis

Zespół kościoła parafialnego pw. Wszystkich Świętych w Wąsoszu położony jest nad brzegiem Jez. Wąsowskiego przy drodze lokalnej łączącej Konin ze Ślesinem. Kościół parafialny usytuowany jest między cmentarzem rzymsko-katolickim od pn. i plebanią otoczoną ogrodem od południa. Jest świątynią murowaną z cegły, orientowaną. Do nawy wzniesionej na rzucie kwadratu od wsch. przylega równe jej długości, węższe i niższe prezbiterium zamknięte absydą, od zach. – czterokondygnacyjna wieża z kruchtą w przyziemiu, zwieńczona hełmem z krzyżem. Od pd. do prezbiterium przylega zakrystia, od północy — otwarta do niego kaplica.

Prezbiterium kościoła wydzielone jest od nawy łukiem tęczowym. W części pn. otwiera się ono łukiem pozornym na kaplicę, we wsch. — łukiem tęczowym na absydę. W zach. części nawy drewniany chór muzyczny wsparty na dwóch słupach.

Kościół dostępny dla zwiedzających z zewnątrz.

Oprac. Tomasz Łuczak, 21-09-2017 r.