dwór Mikołaj, ob. restauracja Mikołaj - Zabytek.pl

dwór Mikołaj, ob. restauracja Mikołaj

dwór 1. poł. XIX w. Wadowice

Wadowice, Błonie 1

woj. małopolskie, pow. wadowicki, gm. Wadowice - miasto

Dwór klasycystyczny o cechach podmiejskiej willi, z elementami architektonicznymi (wykroje okien) nawiązującymi do stylu arkadkowego (Rundbogenstil).

Charakterystyczne  elementy zewnętrzne budynku to poprzedzający główne wejście czterokolumnowy portyk z głowicami toskańskimi dźwigającymi balkon trójosiowej facjaty wzniesionej nad centralną częścią dworu. Centralną częścią budynku jest salon z czterema narożnymi niszami, ujętymi parzystymi kolumnami ustawionymi na obwodzie elipsy, dźwigającymi belkowanie i plafon pokryte dekoracją malarską.

Historia

Dwór wzniesiony został w 1. poł. XIX w. na miejscu wcześniejszego drewnianego zbudowanego w latach 20. XVII w. przez Mikołaja Komorowskiego (1578-1633) , m.in. właściciela latyfundium gospodarczego tzw. „państwa żywieckiego”, który po bankructwie zamieszkał w wadowickim dworku. Od jego imienia dworek nazwano „Mikołaj”. Od 2. poł. XVII i w XIX w. dwór i przynależny do niego folwark były kolejno własnością Wierzbowskich, Szembeków, Walerii Branickiej, Bibersteinów-Starowiejskich. W 1813 r. majątek zakupili Fischerowie, którzy zbudowali zachowaną do dzisiaj rezydencję.  Po nich drogą koligacji rodzinnych właścicielami domu zostali Krobiccy. Jan Krobicki posiadał dwór do 1947 r., później zabytek wraz z przylegającymi do niego zabudowaniami dawnego folwarku przeszedł we władanie miejscowej spółdzielni rolniczej. W 1978 dworek przystosowano na restaurację i w takim charakterze, po generalnym remoncie przeprowadzonym po 2010 roku, obiekt użytkowany jest także obecnie.

Opis

Dwór położony jest w południowej części Wadowic, około 1800 m od Rynku, u zbiegu ulic Błonie i Polnej, w pobliżu mostu na Skawie. Pierwotnie otoczony był parkiem, którego pozostałością są pojedyncze drzewa. W sąsiedztwie dworu na terenie dawnego gospodarstwa zachował się budynek spichlerza folwarcznego.

Dwór murowany, potynkowany, parterowy, podpiwniczony, na planie prostokąta, z bocznymi ryzalitami od strony ogrodowej, z tarasem pomiędzy nimi, z kolumnowym gankiem od frontu i z oficyną od zachodu. Dachy dwuspadowe, trój- i czterospadowe. Fasada siedmioosiowa, ożywiona dużymi oknami. Nad umieszczonym centralnie wejściem pomiędzy oknami nadwieszony jest balkon wsparty na czterech kolumnach. Analogicznie rozmieszczone są okna w facjacie zwieńczonej trójkątnym szczytem. W elewacji wschodniej znajduje się wnęka z kamienną figurą Matki Boskiej. Elewacje zwieńczone są belkowaniem, niektóre półkoliste okna w profilowanych obramieniach, ujęte są parami lizen lub pilastrów. W centralnej części budynku znajduje się salon zbudowany na planie elipsy, nakryty malowaną, iluzjonistyczną kopułą. W narożnikach salonu znajdują się wnęki ujęte parami kolumn dźwigających belkowanie, którego fryz zdobi roślinno-zwierzęcy ornament poprzedzielany empirowymi orłami. W traktach bocznych obiektu znajdują się po trzy pomieszczenia restauracyjne. Wyposażenie obiektu jest współczesne, przystosowane do pełnionej funkcji lokalu gastronomicznego.

oprac. Tadeusz Śledzikowski, OT NID w Krakowie 19-01-2022 r.