szkoła - Zabytek.pl

szkoła

budynek użyteczności publicznej 1820 r. Szydłowiec

Szydłowiec, Rynek Wielki 5

woj. mazowieckie, pow. szydłowiecki, gm. Szydłowiec - miasto

Budynek „Pod Dębem” w Szydłowcu jest jednym z najstarszych i najlepiej zachowanych obiektów klasycystycznych na Mazowszu, stanowi cenną wartość krajobrazowo - architektoniczną miasta, a także samego układu Rynku.

Historia

Dom „pod Dębem” powstał w 1820 roku w stylu klasycystycznym wymurowany z piaskowca „szydłowieckiego”, z przeznaczeniem na szkołę elementarną z fundacji Anny z Zamojskich Sapieżyny. Po wojnie przekształcony na szkołę podstawową a następnie liceum ogólnokształcące. W latach 70-tych XX wieku adaptowany na hotel. Od starych, pomnikowych dębów rosnących na dziedzińcu przyjęto nazwę budynku „Pod Dębem”. W ciągu swego istnienia budynek użytkowany był na rożne cele. W czasie II wojny światowej od 1940 roku urzędowała tu Żydowska Rada Starszych a następnie budynek był wykorzystany przez Niemców na magazyn broni. W latach 70- tych XX wieku budynek był w posiadaniu lokalnego magistratu, który urządził w nim Dom Wycieczkowy „Pod Dębem”. W tym czasie budynek został wyremontowany. Pod koniec lat 80-tych stracił na znaczeniu. Przez ostatnie 20 lat budynek był nieużytkowany. W latach 2011 – 2012 r. budynek istniejący poddano remontowi i modernizacji – bez zmiany gabarytów, kształtu i wyglądu zewnętrznego.

Opis

Budynek murowany, otynkowany, jednopiętrowy, częściowo podpiwniczony z wysokim poddaszem użytkowym, pokryty dachówką. Wybudowany na rzucie prostokąta z sienią przelotową na osi. Po bokach sieni po dwa trakty pomieszczeń. Fasada budynku posiada szeroki gzyms, bonie oraz ryzalit wejściowy. Elewacje budynku 5 - osiowe z zachowaniem osi symetrii, która opiera się na pozornym ryzalicie wejściowym z balkonem. Ściany nośne wykonane z miejscowego kamienia – wapienia Szydłowieckiego, wyjątkiem są ściany działowe i sklepienia piwniczne wykonane z cegły pełnej.

Zabytek dostępny jedynie z zewnątrz.

Oprac. Katarzyna Kosior OT NID w Warszawie, 19-06-2017 r.