dzwonnica - Zabytek.pl

dzwonnica

dzwonnica 1785 r. Szczyty-Dzięciołowo

Szczyty-Dzięciołowo, 5

woj. podlaskie, pow. bielski, gm. Orla

Obiekt o proporcjonalnej bryle i skromnym detalu, zbudowany został w technice typowej dla drewnianego budownictwa ludowego.

Wraz z cerkwią, cmentarzem przycerkiewnym otoczonym kamiennym murem, cmentarzem grzebalnym i figurą św. Jana Nepomucena przypisywaną Janowi Chryzostomowi Redlerowi, tworzy zespół o dużych walorach zabytkowych i krajobrazowych.

Historia

Dzwonnica została zbudowana w 1849 r. na koszt parafii i ówczesnego kolatora parafii, Karola Wiewiórskiego. W 1863 r. wyposażona w nowe dzwony. W 1878 r. wykonano okiennice w otworach głosowych. W 1961 r. przeprowadzono remont: wymieniono podłogi i schody oraz gont na dachu. W 2005 r. zawieszono dwa nowe dzwony.

Opis

Zabytek usytuowany razem z cerkwią w pn. części wsi, na wzgórzu, w pd.-zach. narożniku cmentarza przycerkiewnego otoczonego drzewami. Styl: budownictwo ludowe.

Dzwonnica jest zbudowana na rzucie kwadratu, dwukondygnacyjna, kryta dachem czterospadowym. Kondygnacje rozdzielone są okapami, dolna jest szersza. Okapy są odeskowane.Dzwonnica drewniana, w konstrukcji zrębowej, na podmurówce kamiennej. Dachy ma kryte gontem. Węgły są odeskowane na kształt pilastrów. Stolarka drewniana. Okiennice dwuskrzydłowe deskowe.

Wejście znajduje się w elewacji północno-wschodniej. W elewacji tylnej (pd.-zach.) dolnej kondygnacji - półokrągłe okienko. W górnej kondygnacji cztery otwory głosowe w kształcie arkad zamykane okiennicami. We wnętrzu wydzielony jest przedsionek ze schodami na piętro. Dzwon z 1909 r. ufundowany przez Kapitana Magruka ze wsi Hołody.

Zabytek dostępny z zewnątrz.

oprac. Aneta Kułak, OT NID w Białymstoku, 17.10.2014 r.