altana widokowa - Zabytek.pl

altana widokowa

pawilon parkowy 1861 - 1865 Szczawnica

Szczawnica

woj. małopolskie, pow. nowotarski, gm. Szczawnica - miasto

Altana została wzniesiona w 1.ćw. XX w., jako element zespołu Parku Dolnego uzdrowiska w Szczawnicy.

Historia

Park Dolny w Szczawnicy został założony w l. 1861-1868. Altana wybudowana została w 1. ćw. XX w., nad zdrojem „Wanda”, otwartym w 1867 r.

Opis

Usytuowana jest w górnej części Parku, przy alejce, na stoku. Posiada cechy stylu „zakopiańskiego”. Założona na planie krzyża greckiego. Przekryta dachami przyczółkowymi z fryzami arkadowymi i motywem „słoneczka” w szczytach, odrębnymi dla każdego z ramion krzyża. Kalenice dachów skrzyżowane, a na ich przecięciu wieżyczka na planie kwadratu, ze ścianami dekorowanymi motywem szarotki w rozecie. Altana drewniana, konstrukcji słupowej, otwartej, posadowiona jest na kamiennej piwniczce. Więźba dachowa drewniana, krokwiowa, dach kryty blachą. Elewacje ażurowe, trójosiowe, belki konstrukcji fazowane. Słupy podtrzymujące dach w dolnej części łączone pełną balustradą, ozdobioną geometrycznym ornamentem, w górnej krzyżownicami. Wewnątrz strop belkowy, kasetonowy, z pokryciem z desek. Ostatki belek stropowych wycinane esowato. Szczyty dachu szalowane pionowo deskami z motywem „słoneczka”.

Obiekt dostępny z zewnątrz i wewnątrz.

Oprac. Olga Dyba, OT NID w Krakowie, 16-02-2016 r.