altana muzyczna - Zabytek.pl

altana muzyczna

pawilon parkowy 3. ćw. XIX w. Szczawnica

Szczawnica

woj. małopolskie, pow. nowotarski, gm. Szczawnica - miasto

Altana została wzniesiona na pocz.XX w., jako element zespołu Parku Dolnego uzdrowiska w Szczawnicy.

Historia

Park Dolny w Szczawnicy został założony w l. 1861-1868. Altana wybudowana została w pocz. XX w. Służyła na pomieszczeni orkiestry, która dawała koncerty dla umilenia czasu kuracjuszom przebywającym w uzdrowisku.

Opis

Usytuowana jest w dolnej części Parku, w pobliżu alejki parkowej prowadzącej wzdłuż ul. Głównej. Altana drewniana, z elementami stylu „zakopiańskiego”. Założona na planie krzyża równoramiennego z wpisanym weń kwadratem. Posiada zwartą bryłę, jednokondygnacyjna, przekryta dachem namiotowym, czterospadowym, łamanym, z czterema facjatkami na osi ryzalitów, z daszkami przyczółkowymi. Na przecięciu kalenic dach brogowy, zwieńczony sterczyną. Altana drewniana, konstrukcji szkieletowej otwartej, posadowiona jest na podmurówce z kamienia łamanego. Więźba dachowa drewniana, krokwiowa. Dach pokryty jest blachą. Do altany prowadzą czterostopniowe, cementowe schody. Elewacje są ażurowe, trójosiowe. Belki konstrukcji fazowane. Słupy wspierające dach są fazowane z wyodrębnionymi głowicami, z dekoracyjnym fryzem kratownicowym. W ryzalitach przęsła zamknięte dekoracyjnymi, półkolistymi arkadami. Między słupami kratownicowe balustrady. Wewnątrz strop belkowy, kasetonowy z pokryciem z desek. Ostatki belek stropowych wycinane esowato. Szczyty dachu szalowane pionowo deskami z nałożonym listwowym ornamentem w postaci „słoneczek”.

Obiekt dostępny z zewnątrz i wewnątrz.

Oprac. Olga Dyba, OT NID w Krakowie, 4-04-2016 r.