Spichlerz dworski, Sułów

photo

Przykład spichlerza dworskiego o konstrukcji szkieletowej, jednego z nielicznych zachowanych in situ na Śląsku.

Historia

Folwark dworski wymieniony w 1639 i 1787. Założony został na wschód od pałacu, między nim a rynkiem. Składa się z wzniesionych w 1. poł. XVIII w. dwu oficyn, spichlerza i czworaka.

Opis

Spichlerz konstrukcji szkieletowej z wypełnieniem z cegły, na podmurówce z cegły, wewnątrz konstrukcja drewniana. Na rzucie prostokąta, parterowy z dwiema magazynowymi kondygnacjami poddasza. Dach łamany z lukarnami powiekowymi.

Dostęp do zabytku ograniczony.

Oprac. Grzegorz Grajewski, OT NID we Wrocławiu, 03.12.2014 r.