pałac

pałac 2. poł. XVIII w. Sułów

Sułów, Zamkowa 5

woj. dolnośląskie, pow. milicki, gm. Milicz - obszar wiejski

Przykład barokowej rezydencji otoczonej ogrodem przekształconym w rozległy park sentymentalno-romantyczny.

Historia

Pałac wzniesiony ok. 1680 dla von Burghasów, zmodernizowany z końcem XVIII wieku. Przebudowa dachu i części wnętrz w latach 1973-78.

Opis

Barokowy z częściowo klasycystycznym wystrojem wnętrz. Frontem zwrócony na wsch., na rzucie prostokąta, dwukondygnacyjny, na wysokiej piwnicy, nakryty dachem mansardowym z lukarnami. Dwutraktowy, pośrodku z obszerną sienią, przy której klatach schodowa. Na piętrze, na osi sala balowa, półtorakondynacyjna, z ozdobną nastawą kominka z 2. poł. w. XIX. Pozostałe wnętrza przebudowane. Elewacje z podziałami ramowymi w tynku, poprzedzony tarasem portal główny zamknięty koszowo, z przerwanym wolutowym naczółkiem, w którym kartusz z herbami von Burghaus i von Novack.

Po barokowych ogrodzie pozostał zarys dziedzińca przed pałacem. Pozostała część parku założona na pocz. XIX w., z polaną widokową, stawem, sztucznie przeprowadzonym strumieniem tzw. dzikiej promenady i grotą z rudy darniowej.

Zabytek niedostępny.

Opr. Grzegorz Grajewski, OT NID we Wrocławiu, 03.12.2014 r.