Kościół par. pw. św. Piotra i Pawła, Sułów

Kościół par. pw. św. Piotra i Pawła

Sułów

Historia

Istnienie kościoła potwierdzone w XIV w., drewniane budowle kilkakrotnie niszczone lub rozbierane, obecny został wzniesiony w latach 1731-34 z fundacji właściciela dóbr Josepha von Burghaus i parafian. W 1820 r. remont i zmiana wystroju wnętrza, 1856 r. - zastąpienie dachu gontowego dachówką.

Opis

Barokowy, konstrukcji szachulcowej na kamiennej podmurówce. Na rzucie krzyża łacińskiego z zamkniętymi trójbocznie prezbiterium i ramionami transeptu, w których zakrystia i kuchta z lożami ponad nimi. Od zachodu czworoboczna wieża z kruchtą w przyziemiu. Wnętrze kryte stropem. Wyposażenie wnętrza głównie późnobarokowe, ołtarz główny architektoniczny z datą 1820. Z wcześniejszego kościoła zachowane manierystyczne parapety lóż, ok. 1595 z przedstawieniami biblijnych bohaterek (św. Maria, św. Elżbieta, Estera, Judyta, Samarytanka).

Na cmentarzu kościelnym dzwonnica, zbudowana 1837, drewniana, konstrukcji ryglowej.

Dostęp do zabytku ograniczony.