wieża ratuszowa - Zabytek.pl

Strzelin

woj. dolnośląskie, pow. strzeliński, gm. Strzelin - miasto

Wieża ratuszowa - zachowany średniowieczny relikt, zniszczonego w 1945 roku ratusza miejskiego, wraz z zachowanymi piwnicami stanowiący jedyną pozostałość zabudowy śródrynkowej.

Odbudowana w latach 2010-2011.

Historia

Wieża ratuszowa wzniesiona została 3. ćw. XIV w. Stanowiła płn.-wsch. część budynku ratusza. Wielokrotnie, po kolejnych pożarach odbudowywany był hełm wieży: w latach 1619-20, 1649, 1719/2, 1818 - obniżenie wieży ratuszowej i budowa nowego hełmu. W roku 1945 ratusz został zburzony czasie działań wojennych. W latach 1967-73 pozostałości budynku ratusza rozebrano i jako trwałą runę pozostawiono zachowaną dolną XIV-wieczna część wieży, wraz z zachowanymi pomieszczeniami piwnicznymi. W roku 2006 wieża została zabezpieczona przez założenie niewysokiego ośmiobocznego zwieńczenia oraz zadaszenia. W latach 2010-2011 wieżę odbudowano wg projektu Macieja Małachowicza, z hełmem odtwarzającym formę hełmu barokowego, znanego z rysunku F.B. Wernera pochodzącego z ok. poł. XVIII w.

Opis

Wieża usytuowana w środkowej części rynku. Zachowana w trzech kondygnacjach wzniesionych na planie kwadratu, murowanych z łamanego granitu. Wyższe, odbudowane kondygnacje, założone na planie ośmioboku, ceglane, tynkowane, zwieńczone są piaskowcową balustradą. Wieża przykryta wysokim dwuprześwitowym hełmem o barokowej formie, znanej z rysunku F.B. Wernera, pochodzącego z ok. poł. XVIII w. Po wschodniej stronie wieży zachowane pomieszczenia piwniczne z odbudowanymi współcześnie sklepieniami.

Przy wieży zachowany kamienny stół sędziowski o średniowiecznym rodowodzie, wykonany na nowo w latach 1739/40.

oprac. Maria Czyszczoń, OT NID we Wrocławiu, 10.12.2015 r.

Rodzaj: ratusz