kaplica pw. św. Anny - Zabytek.pl

kaplica pw. św. Anny

kaplica XVIII w. Stare Bogaczowice

Stare Bogaczowice

woj. dolnośląskie, pow. wałbrzyski, gm. Stare Bogaczowice

Kaplica pw.św.Anny w Starych Bogaczowicach, która do dnia dzisiejszego przetrwała w niemal niezmienionym kształcie - wraz z wystrojem malarskim oraz wyposażeniem, stanowi jeden z najcenniejszych przykładów śląskiej architektury barokowej.

Cykl malowideł freskowych jest natomiast jednym z najlepszych pod względem artystycznych przykładów popularnej na Śląsku ikonografii św. Anny.

Historia

Budowę kaplicy pw. św. Anny w Starych Bogaczowicach (do 1945 r. - Alt Reichenau) w miejscu krzyża istniejącego wcześniej na wzgórzu zainicjował proboszcz cysters Abundus Heinzel wraz z kapelanem Alexiusem Wiesnerem. 7.08.1735 r. nastąpiło wmurowanie kamienia węgielnego przez opata klasztoru krzeszowskiego Benedicta Seidela, natomiast poświęcenie kaplicy miało miejsce 25.07.1736 roku. Wzgórze zwano odtąd Wzgórzem św. Anny (Annaberg), a budowla pełniła funkcję kaplicy założonego w 1934 r. miejscowego Bractwa św. Anny i Joachima. Budowę kaplicy dla cystersów prowadził Joseph Anton Jentsch. Freski na sklepieniu wykonał Franz Heigel ze Świdnicy, natomiast ołtarz - Franz Dorasil z Krzeszowa. W 1814 r. kaplica została wyposażona w ambonę. Drobne prace remontowe przeprowadzone zostały w końcu lat 20. XIX w. W latach 1935-36, przed uroczystością związaną z 200-leciem wzniesienia kaplicy, z inicjatywy proboszcza Güntera Roescha przeprowadzono konserwację obiektu. Kaplica nie została zniszczona w czasie wojny; w okresie powojennym dewastacji uległy drewniane schody prowadzące zachodnim zboczem góry do wejścia.

Opis

Kaplica usytuowana jest na wzgórzu w środkowej części wsi; prowadzi do niej aleja lipowa. Jest to budowla na rzucie kwadratu o ściętych narożach wewnętrznych, z dostawionymi na osi apsydami mieszczącymi kruchtę i ołtarz. Wnętrze nakryte sklepieniem żaglastym z lunetami, aneksy sklepione konchowo. Kaplica nakryta jest dachem ośmiospadowym, z czworoboczną, drewnianą sygnaturką w zachodniej połaci dachu. Elewacje kaplicy artykułowane lizenami; okna i portal w opaskach tynkowych. W kluczu portalu daty: 1736 i 1827. Wnętrze zdobione jest polichromiami ilustrującymi cykl Pięciu radości św. Anny. W polu centralnym sklepienia nawy znajduje się przedstawienie Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny, w czaszy prezbiterium - Narodziny Marii, ponad emporą organową po przeciwnej stronie kaplicy - Ofiarowanie Marii na służbę do świątyni jerozolimskiej. Na ścianie wschodniej znajduje się iluzjonistycznie ukazana nastawa ołtarzowa z przedstawieniami: Poczęcie NMP oraz Zwiastowanie św. Annie. Za ołtarzem znajduje się polichromia przedstawiająca ołtarz iluzjonistyczny.

Przy kaplicy ustawiona figura maryjna oraz obelisk.

Zabytek dostępny. Nabożeństwa w kaplicy odbywają się raz do roku 26 lipca w dniu święta patronki.