klasztor pocysterski - Zabytek.pl

klasztor pocysterski

klasztor koniec XVII w. Stare Bogaczowice

Stare Bogaczowice, 149

woj. dolnośląskie, pow. wałbrzyski, gm. Stare Bogaczowice

Zabudowania dawnej prepozytury w Starych Bogaczowicach stanowią cenny przykład śląskiej architektury barokowej związanej z zakonem cystersów.

Historia

Wieś Stare Bogaczowice (do 1945 r. - Alt Reichenau) od 1228 r. była własnością zakonu cystersów w Lubiążu, a w 1292 r. - własnością cystersów krzeszowskich. Z inicjatywy krzeszowskiego opata Bernharda Rosy w latach 1685-1689 w Starych Bogaczowicach wzniesiony został kościół parafialny. Kolejny opat Krzeszowa - Dominik Geyer - w 1703 roku polecił wznieść dominialne zabudowania klasztorne - prepozyturę. Prace wykonali rzemieślnicy z Krzeszowa. W 1708 r. proboszczem w Starych Bogaczowicach został Innocenty Fritsch (od 1727 r. opat krzeszowski). On też miał rozpocząć budowę pałacu na południe od zabudowań prepozytury. Budowla pozostała nieukończona, po 1800 r. została rozebrana, a materiał budowlany został sprzedany. W 1777 r. wzniesiono lub przebudowano frontowy budynek klasztorny z bramą przejazdową. Po sekularyzacji dóbr klasztornych w 1810 r., w czasach pruskich, w zabudowaniach klasztornych mieściło się nadleśnictwo.

Opis

Zabudowania klasztorne położone są w zachodniej części wsi. Jest to założenie trójskrzydłowe, na planie podkowy, wokół prostokątnego dziedzińca gospodarczego. Budynek prepozytury (ul. Główna 150) usytuowany jest przy wschodniej pierzei dziedzińca, klasztor (ul. Główna 149) - przy północnej. Budynki wzniesione są na planie wydłużonych prostokątów, dwukondygnacyjne, nakryte dachami dwu- i czterospadowymi z lukarnami. Elewacje tynkowane, artykułowane lizenami; część otworów okiennych w opaskach kamiennych. W budynku północnym znajduje się brama wjazdowa na dziedziniec. W niektórych pomieszczeniach budynków zachowane są sklepienia kolebkowe z lunetami oraz ramowa dekoracja sztukatorska.

oprac. Bogna Oszczanowska, OT NID we Wrocławiu, 21-12-2015 r.