grodzisko wczesne średniowiecze Stara Łomża przy Szosie

Stara Łomża przy Szosie

woj. podlaskie, pow. łomżyński, gm. Łomża

Grodzisko w Starej Łomży zwane „Górą Królowej Bony” (stanowisko Stara Łomża 1) znajduje się na cyplu położonym na południowej, wysokiej krawędzi doliny Narwi, wyniesionej 8-9 metrów ponad powierzchnię doliny.

Należy do jednego z największych tego typu obiektów na Mazowszu. Całość obiektu, licząc po zewnętrznej granicy fos i wałów, sięga 2ha. Grodzisko datowane jest na IX lub X w. - XIII w.

Na zachód od grodziska, na skarpie narwiańskiej, znajduje się wzgórze Św. Wawrzyńca z pozostałościami osady z XI-XII w. o powierzchni około 1 ha (stanowisko Stara Łomża 2).

Model 3D

Kolejne osady znajdowały się u podnóża grodziska od strony zachodniej i południowo-zachodniej w obniżeniu, ograniczającym cypel z grodziskiem. Kolejną zarejestrowano na cyplu wysoczyzny sąsiadującym z grodziskiem od wschodu.

Ochrona konserwatorska

Ochronie konserwatorskiej na podstawie wpisu do rejestru zabytków podlegają: