Siciny, 82

woj. dolnośląskie, pow. górowski, gm. Niechlów

Barokowa prepozytura cystersów lubiąskich, z zachowaną dekoracją elewacji oraz polichromią stropów.

Historia

Początek istnienia grangii cysterskiej w Sicinach przypada na rok 1309, kiedy książę głogowski Henryk podarował opactwu lubiąskiemu Siciny. Barokowy budynek prepozytury wzniesiony został obok wcześniejszego, który został zniszczony na skutek pożaru w 1736 roku. Po zakończeniu prac budowlanych dawny, uszkodzony budynek prepozytury został rozebrany.

Fundamenty pod nowa siedzibę założone zostały w roku 1743. Prace budowlane trwały do 1746, następnie przerwane i rozpoczęte ponownie w 1750 r. Ukończone zostały prawdopodobnie w 1755 r. Budynek wzniesiono wg projektu Marcina Frantza prowadzącego budowę kościoła w Sicinach. Po śmierci Marcina Fratnza w 1742 r., pracę przejął jego syn Karol Marcin Frantz, który przypuszczalnie wprowadził kilka zmian w projektach przygotowanych przez ojca.

Opis

Pałac prepozytury, obecnie przedszkole i siedziba Gminnej Biblioteki Publicznej, położony jest w środkowej części miejscowości, po zachodniej stronie głównej drogi wiejskiej, w pobliżu kościoła. Wejście na teren założenia prepozytury oraz na teren przykościelny poprzedzone zostało niewielkim, niezabudowanym placem, częściowo obsadzonym drzewami.

Pałac wzniesiony został na planie prostokąta z sienią na osi. Pałac jest budynkiem dwukondygnacyjnym, podpiwniczonym, przykryty dachem mansardowym z lukarnami. Jedenastoosiową fasadę (elewację wschodnią) zaakcentowano środkowym płytkim trójosiowym ryzalitem, rozczłonkowanym korynckimi pilastrami w wielkim porządku. Ryzalit w partii dachu zwieńczony został pełną attyką, z ustawionymi na niej figurami świętych(?). Pozostałe elewacje rozczłonkowano pionowymi płycinami. Wejście główne ujęto piaskowcowym portalem, nad którym umieszczono dwa kartusze z herbami opactwa lubiąskiego, analogicznymi jak umieszczone nad wejściem do klasztoru w Lubiążu.

W środkowej części budynku umieszczona została reprezentacyjna klatka schodowa o dwóch rozdzielnych równoległych biegach. Stropy reprezentacyjnych wnętrz ozdobione zostały freskami autorstwa Ignatza Axtera i Franza Anthona Feldera. Strop refektarza zdobi alegoryczne malowidło przedstawiające gloryfikację fundatorów Henryka III głogowskiego i jego syna Jana Ścinawskiego i zwycięstwo wiary katolickiej.

Obiekt dostępny po umówieniu z pracownikami biblioteki i przedszkola.

Oprac. Maria Czyszczoń, 23.10.2014 r.