kapliczka II - Zabytek.pl

kapliczka II

architektura sakralna XIX w. Rudziczka

Rudziczka

woj. opolskie, pow. prudnicki, gm. Prudnik - obszar wiejski

Wybudowana w XIX wieku kapliczka przydrożna w Rudziczce jest obiektem wzbogacającym lokalny krajobraz.

Historia

Kapliczka przydrożna została wybudowana w XIX wieku. Najprawdopodobniej już przed 1987 rokiem wykonano remont kapliczki, który pozbawiał ją oryginalnego poszycia dachowego i wszystkich detali architektonicznych, które dekorowały ścianę frontową. Wcześniej w wnęce znajdował się obraz z wizerunkiem Madonny z Dzieciątkiem.

Opis

Usytuowana w środkowej części miejscowości, przy posesji nr 204 trasie DK41 Piorunkowice — Niemysłowice. Kapliczka zwrócona szczytem do drogi, w stronę północno wschodnią. Wzniesiona na rzucie kwadratu, którego bok wynosi 2,60 metra. Jednokondygnacyjna, z jednoprzestrzennym wnętrzem. Budowla murowana, otynkowana. Dach kapliczki siodłowy, nakryty ocynkowaną blachą. Otwór drzwiowy na osi, zamknięty półkoliście, wypełniony jednoskrzydłowymi drzwiami, w górnej części przeszklonymi. Powyżej wejścia umieszczono owalną wnęką, pośrodku której umieszczono oleodruk z przedstawieniem Świętej Rodziny. W bocznych ścianach kapliczki od strony północnej i południowej umieszczono niewielkie otwory okienne.

Oprac. Magdalena Urbaniak-Leśniak, OT NID w Opolu, 21.09.2017 r.

Rodzaj: architektura sakralna