oranżeria - Zabytek.pl

oranżeria

woj. dolnośląskie, pow. świdnicki, gm. Dobromierz

Barokowa oranżeria, będąca elementem przypałacowego ogrodu letniego.

XVIII w. - budowa

lata 60. XX w. - zniszczenie

Opis

Barokowy ogród letni (niem. Teppichgarten) znajduje się na osi wschodniego wejścia do pałacu. Od zach. jest zamknięty bramą, od pn. oranżerią, od wsch. półkolistym murem z dwoma bramkami (zamykającymi wejście do ogrodu kwaterowego z drugą oranżerią) i altaną, od pd. murem parawanowym. Opracowanie tego muru było lustrzanym odbiciem elewacji oranżerii. W murze znajduje się renesansowy portal z koń. XVI w., który przeniesiono z legnickiej kamienicy Rynek 1 na pocz. XX w. Na środku ogrodu znajdowała się fontanna.

Barokowa oranżeria zamyka ogród letni od pn. Wzniesiona na rzucie wydłużonego prostokąta, z podziałami pionowymi elewacji płytkimi lizenami. Przetrwała bez zniszczeń II wojnę światową, w okresie powojennym była użytkowana, po opuszczeniu w l. 60. XX w. zdewastowana. Obecnie zachowały się jedynie mury obwodowe do wysokości gzymsu i fragmentarycznie stolarka okienna. Porośnięte samosiejkami zniszczone wnętrze, zawalone jest butwiejącymi pozostałościami więźby dachowej. Otacza ją gęstwina chwastów i samosiejek krzewów.

Obiekt dostępny bez ograniczeń. Należy zachować ostrożność ze względu na zły stan techniczny. Całość założenia gęsto porastają samosiewy, poza bezśnieżną zimą nie jest ono czytelne.

Oprac. Krzysztof Czartoryski, OT NID we Wrocławiu, 11.06.2015 r.

Rodzaj: pawilon parkowy