Ruiny zamku, Radziki Duże

photo

Przykład średniowiecznej siedziby rycerskiej (prostego, regularnego, jednoskrzydłowego zamku) na ziemi dobrzyńskiej.

Historia

Zamek w Radzikach Dużych został zbudowany w latach 1380-1394 przez kasztelana dobrzyńskiego, sojusznika Zakonu Krzyżackiego, Andrzeja Ogończyka, lub dopiero po 1413 r. przez Janusza Ogończyka, który przyjął nazwisko Radzikowski. W 1510 r. Mikołaj Radzikowski przebudował zamek, dodając m. in. renesansowe detale. W 1525 r. zmarł bezpotomnie syn Mikołaja, Jan Radzikowski, a majątek przeszedł na siostrę Jana, Małgorzatę. Od 1540 r. zamek stał się własnością męża Małgorzaty Radzikowskiej, Piotra Pileckiego. Kolejnymi właścicielami byli Kucieńscy, a od końca XVI w. - Tarnowscy. Podczas potopu szwedzkiego obiekt został zniszczony i opuszczony. W XIX w. był już ruiną. Zamek stanowi przykład prostej warowni rycerskiej, składającej się z domu mieszkalnego - jednotraktowego, piętrowego, o trzech izbach na każdej kondygnacji, obwiedzionego murem, do którego (od strony dziedzińca) dostawione były drewniane pomieszczenia mieszkalno-gospodarcze. Wjazd prowadził przez ryzalitowo wysuniętą bramę. Pierwotnie warownię otaczała fosa.

Opis

Obecnie zachowane ruiny murów obwodowych warowni o wymiarach kwadratu o boku ok. 29 m, do wysokości 5-6 m, z otworami okiennymi. Fundament zamku wykonany z kamienia, ściany z cegły ceramicznej.

Oprac. Filip Badowski, OT NID w Toruniu, 09-12-2015 r.

Bibliiografia