teatr, ob. budynek gospodarczy - Zabytek.pl

teatr, ob. budynek gospodarczy

Pyszczyn, 22E

woj. dolnośląskie, pow. świdnicki, gm. Żarów - obszar wiejski

Barokowy teatr dworski.

1783 - budowa teatru.

Opis

Teatr dworski wzniesiono w bezpośrednim sąsiedztwie pałacu, w otoczeniu parku, i wraz z nimi znajduje się w centrum wsi.

Klasycystyczny budynek teatru wzniesiono w 1783 r. z inicjatywy Josepha Maxymiliana Matuschka-Topolczan von Spätgena. Zbudowany na planie prostokąta, z kamienia i cegły, tynkowany, nakryty niskim dachem czterospadowym. W części zach., mieszczącej podscenium i scenę, 2-kondygnacyjny, w części wsch. 3-kondygnacyjny. W przyziemiu cokół zdobiony horyzontalnymi pasami boniowania. W elewacjach pd. i pn. 3 ślepe arkady wielkiego porządku, a w osiach skrajnych pozorne wyrysowane w tynku.

Budynek późnobarokową formą i dekoracją nawiązuje do analogicznych budowli włoskich. We wnętrzu, mimo zniszczeń, zachowały się fragmenty oryginalnego wystroju.

W bezpośrednim sąsiedztwie teatru znajduje się pałac. Całość otacza założenie ogrodowo-parkowe, zamknięte kamiennym murem.

Własność ANR. Obiekt zabezpieczony, niedostępny. Możliwość oglądania z zewnątrz.

Oprac. Krzysztof Czartoryski, OT NID we Wrocławiu, 11.02.2015 r.