Pyszczyn, 22C

woj. dolnośląskie, pow. świdnicki, gm. Żarów - obszar wiejski

1794 r. - przebudowa.

1882 r. - modernizacja.

2001 r. - remont.

Pałac w otoczeniu parku znajduje się w centrum wsi.

Prawdopodobnie w XVII w znajdował się tu pierwotny pałac. Na jego miejscu wzniesiono w latach 1726-1727 barokowy pałac dla Heinricha Gottfrieda von Spätgena. Przebudowany w 1794 r., modernizowany w 1882 r., remontowany w 2001 r.

3-kondygnacyjny pałac z piano nobile, na rzucie litery „L“, kryty dachem 4-spadowym z lukarnami. Elewacje z detalem neobarokowym: boniowane naroża, cokołowa kondygnacja piwniczna; w osiach elewacji pseudoryzality, na ich narożach zdwojone korynckie pilastry. Taras przy elewacji ogrodowej. Portal główny barokowy, z herbami i datami: 1726, 1794. W skrzydle bocznym kartusz herbowy z datą renowacji 1882.

Skrzydło zach. 2-traktowe, z przelotową sienią, sklepioną w części pn.-wsch. przęsłem krzyżowym, w części pd.-zach. reprezentacyjna klatka schodowa z trójlistną duszą. Na 2. kondygnacji znajduje się sala kryta stropem z klasycystyczną dekoracją stiukową, na której herby włascicieli i daty: 1733, 1763, 1785, 1812, w niej cermiczny piec i parkiet.

W półkolistym ryzalicie od pd.-zach. mieści się kręta klatka schodowa.

Skrzydło wsch. 3-traktowe, z przesklepionym kolebką korytarzem i pomocniczą klatka schodową.

Pałac otacza tarasowy ogród przechodzący w park. W bezpośrednim sąsiedztwie pałacu znajduje się teatr dworski, w pd. części parku: romantyczne ruiny wieży i kościół dworski z 4. ćw. XIX w. Całość założenia otacza kamienny mur.

Własność ANR. Obiekt zabezpieczony, niedostępny. Możliwość oglądania z zewnątrz.

Oprac. Krzysztof Czartoryski, OT NID we Wrocławiu, 11.02.2015 r.