kaplica cmentarna - Zabytek.pl

kaplica cmentarna

kaplica 2. poł. XIX w. Poznowice

Poznowice

woj. opolskie, pow. strzelecki, gm. Izbicko

Kaplica cmentarna wybudowana w II połowie XIX wieku.Jest wyróżniającym się elementem zabudowy, wraz z przyległym cmentarzem współtworzy krajobraz kulturowy wsi.

Jest tradycyjnym miejscem kultu religijnego.

Historia

Wiejska kaplica cmentarna wybudowana w II połowie XIX wieku. W latach 70 ‘ XX wieku tuż nad wejściem do kapliczki znajdowała się dużych rozmiarów rzeźba przedstawiająca Chrystusa na krzyżu.

Opis

Kapliczka usytuowana na terenie parafialnego cmentarza. Wolnostojąca, zwrócona frontem w stronę południową. Murowana z kamienia łamanego, otynkowana na gładko. Wzniesiona na planie kwadratu z kwadratową wieżą od frontu. Nakryta dachem dwuspadowym z dachówki ceramicznej. Wieża kryta niskim dachem namiotowym, zwieńczona czworoboczną latarnią z prześwitem na dzwon, nakrytą hełmem kopulastym z krzyżem umieszczonym na kuli. Poszycie dachowe wieży i hełmu wykonano z arkuszy ocynkowanej blachy. Elewacja frontowa jednoosiowa, pozbawiona dekoracji architektonicznej. Pośrodku wejście zamknięte łukiem półkolistym. Otwór wypełniają drzwi drewniane, jednoskrzydłowe, ramowo-płycinowe z przeszkleniem w górnej części z drobnym podziałem na kwatery. W elewacjach bocznych umieszczono po jednym oknie zamkniętym łukiem półkolistym, nadwieszonym. Elewacja tylna bez otworów We wnętrzu sklepienie żaglaste. W przedsionku sklepienie kolebkowe.

Oprac. Magdalena Urbaniak-Leśniak, OT NID w Opolu, 03.04.2018 r.