mogiła rodziny Błania - Zabytek.pl

mogiła rodziny Błania

cmentarz 1921 r. Poznowice

Poznowice

woj. opolskie, pow. strzelecki, gm. Izbicko

Mogiła zbiorowa powstańców śląskich w Poznowicach.

Historia

Według spisu ludności z 1910 r. w Poznowicach mieszkało 415 mieszkańców, z których 406 mówiło w języku polskim, a 9  w języku niemieckim. Podczas plebiscytu w 1921 r. za Polską głosowały 182 osoby, za Niemcami – 107 w tym 47 sprowadzonych emigrantów. W miejscowości działało Towarzystwa Gimnastycznego „Sokół” (od 22 lutego 1921 r.). Poznowice były miejscem walk podczas III powstania śląskiego. Powstańcy z podgrupy „Bodan” opoanowali wieś ok. 7 maja 1921 r. Walki na terenie Poznowic trwały do 31 maja 1921 r., kiedy to beony Podgrupy „Bogdan” pod dowództwem ppor. Jana Faski i grupa tarnogorska Romana Koźlika (wsparte pociągami pancernymi „Mściciel II” i „Nowak”. W 1921 r. w mogile rodziny Błania na cmentarzu w Poznowicach pogrzebano 11 powstańców śląskich.

Opis

Mogiła rodziny Błania znajduje się w otoczeniu kaplicy na cmentarzu parafialnym, po lewej stronie od bramy wejściowej, w niedalekiej odległości od kościoła parafialnego pw. św. Michała Archanioła. Miejsce pochówku oznaczone zostało granitową stelą o ściętych górnych krawędziach na niewysokim cokole, pierwotnie otoczone żeliwnym ogrodzeniem. Od frontu w okrągłej obudowie znajduje się wizerunek głowy Jezusa Chrystusa w cierniowej koronie. Poniżej wyryty jest następujący napis: TU SPOCZYWAJĄ W BOGU / JAN KAROL FLORIAN / BŁANIA / 4.12 1904 2.5.1891 / 23.5.1921 23.5.1921 / 16.7.1902 / 23.5.1921 / RIP //.

Oprac. Joanna Banik, OT NID w Opolu, 01.07.2020 r.