osada, st. 2 - Zabytek.pl

osada, st. 2

osada wczesne średniowiecze (XII - XIII w.) Poryte-Jabłoń

Poryte-Jabłoń

woj. podlaskie, pow. zambrowski, gm. Zambrów

Osada przygrodowa w Porytym-Jabłoni jest częścią wczesnośredniowiecznego kompleksu osadniczego złożonego z grodziska położonego w tej samej miejscowości oraz dwóch osad otwartych położonych na gruntach sąsiednich wsi Konopki i Cieciorki.

Grodzisko i leżąca u jego podnóża osada położone są w zakolu rzeczki Dąb. Grodzisko zwane przez okolicznych mieszkańców „Okopem” posiada bardzo wyraźną formę terenową. Jest to pierścieniowaty wał o wymiarach 90-95 m w planie i wysokości ok. 5 m. Osada położona jest ok. 15 m na pd. - zach. od wału grodziska.

Ochrona konserwatorska

Osada w Porytym-Jabłoni wpisana została do rejestru zabytków decyzją z dnia 18 marca 1992 r. pod nr A-470.

Historia badań

Grodzisko i osada w Porytym - Jabłoni zostały odkryte podczas badań powierzchniowych prowadzonych w roku 1965 przez L. Rauhuta z Państwowego Muzeum Archeologicznego

w Warszawie.

Datowanie