cmentarz wojenny żołnierzy polskich i radzieckich z II wojny światowej - Zabytek.pl

cmentarz wojenny żołnierzy polskich i radzieckich z II wojny światowej

Piła

woj. wielkopolskie, pow. pilski, gm. Piła

Cmentarz wojenny z okresu II wojny światowej - miejsce pochówku 1372 żołnierzy radzieckich i 185 żołnierzy polskich, a także osób cywilnych zamęczonych w obozie pracy na terenie Piły.

Na terenie cmentarza znajduje się pomnik oraz obelisk upamiętniający poległych.

Historia

Od okresu zaborów do czasu zakończenia II wojny światowej Piła pozostawała w granicach Niemiec. W 1939 r. ludność polska została przesiedlona w głąb Niemiec. 14 lutego 1945 r. po długich walkach miasto zostało zajęte przez Armię Radziecką. W czasie działań wojennych Piła poniosła poważne straty: całkowicie zniszczone zostały zakłady przemysłowe oraz 80% zabudowy mieszkalnej.

Opis

Cmentarz wojenny z okresu II wojny światowej usytuowany jest na pd. wsch. od miasta, na zalesionym zboczu wzgórza, w pobliżu podmiejskiej osady Leszków, po wsch. stronie szosy z Płotek do Leszkowa i Kaliny. Przy wejściu ustawiono pomnik oraz głaz z inskrypcją. Cmentarz o powierzchni 1,2 ha założony został na planie zbliżonym do kwadratu, charakter rozplanowania - swobodny. Czytelne są granice nekropolii oraz układ przestrzenny mogił i zieleni. Istniejący starodrzew obejmuje sosny oraz brzozy, w istniejący układ wkomponowano krzewy i byliny. Mogiły zostały trwale oznaczone betonowymi obwódkami. Na wzgórzu zachował się kamienny obelisk w formie ostrosłupa, otoczony kamiennym, ażurowym ogrodzeniem. Na cokole obelisku czerwona gwiazda oraz data 1945.

Obiekt dostępny. W pobliżu przebiega szlak czerwony z Kaliny do Płotek oraz szlak czarny z centrum miasta do cmentarza.

oprac. Krzysztof Jodłowski, OT NID w Poznaniu, 25-11-2015 r.

Rodzaj: cmentarz