kościół parafialny pw. św. Barbary - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. św. Barbary

Gotycki, rozbudowany i barokizowany kościół w otoczeniu starego cmentarza.

XVIII w.

XIX w.

Kościół znajduje się w pd. krańcu wsi, przy skrzyżowaniu dróg na Czechy i Piotrowice.

Późnoromański kościół wzniesiono tu ok. 1250 r. Wzmiankowany był po raz pierwszy w 1313 r. Rozbudowany w XVIII w., regotycyzowany pod koniec XIX w., remontowany w latach 1972-75.

Jednonawowy korpus kryty jest stropem drewnianym. Od wsch. przylega prostokątne, 1-przęsłowe prezbiterium z XIII w., zamknięte apsydą, sklepione krzyżowo-żebrowo na łuku ostrym (na zworniku znajduje się płaskorzeźbiona winorośl). Od pn. przy prezbiterium znajduje się zakrystia. Od zach. wieża na rzucie prostokąta, z kruchtą w przyziemiu, zwieńczona uskokowym hełmem namiotowym. Jej elewacje z pilastrami na narożach. Nawę i prezbiterium przykrywają dachy dwuspadowe, nad apsydą dach półstożkowy, kryte dachówką ceramiczną. W kruchcie w przyziemiu wieży kamienny portal ostrołuczny, z bocznymi kolumienkami. Pn. portal do nawy ostrołuczny. Uskokowe, ostrołuczne okno w apsydzie.

Na wyposażenie kościoła składają się: ołtarz główny neogotycki, barokowe ołtarze boczne i ambona, kamienna chrzcielnica z XVI w.

Kościół wraz z cmentarzem otoczony jest murem z ciosów kamiennych, oszkarpowanym, na rzucie zbliżonym do okręgu. W przebiegu muru dwie bramki, murowane z kamienia i cegły, tynkowane, zwieńczone dwuspadowo. Bramka od strony pd.-zach. zamknięta łukiem odcinkowym, z wrotami drewnianymi, obecnie nieużytkowana. Bramka od strony pn. zamknięta łukiem ostrym, ze współczesną kratą, flankowana dwiema furtkami, z których jedna ślepa. Ponadto przejście w murze od strony pd.-wsch. W pn. przebiegu muru umieszczony krzyż pokutny. Drugi, z wizerunkiem miecza, umiejscowiony u podnóża muru od strony pd.-wsch.

Kościół zazwyczaj zamknięty, możliwość oglądania z zewnątrz bez ograniczeń.

oprac. Krzysztof Czartoryski, OT NID we Wrocławiu, 23-10-2015 r.