ruina kościoła cmentarnego pw. św. Jana Ewangelisty - Zabytek.pl

ruina kościoła cmentarnego pw. św. Jana Ewangelisty

kościół 1604 - 1606 Paczków

Paczków

woj. opolskie, pow. nyski, gm. Paczków - miasto

Renesansowy kościół powstał na miejscu świątyni, która wraz z cmentarzem użytkowana była jeszcze przed lokacją miasta.

Tradycja miejsca została zachowana od średniowiecza do czasów obecnych. Cmentarz wraz z kościołem znajdują się na terenie pomnika historii: Paczków - zespół staromiejski ze średniowiecznym systemem fortyfikacji.

Historia

Kościół powstał na średniowiecznym cmentarzu, na miejscu drewnianej, zapewne XIII-wiecznej świątyni pw. Bożego Ciała i św. Jana Ewangelisty, która ze względu na stan techniczny została rozebrana pod kon. XVI wieku. Konsekrowano go w 1606 r. zachowując patronat św. Jana. Bryła murowanej budowli składała się z trójbocznie zamkniętego, oszkarpowanego korpusu krytego dwuspadowo i zach. wieży zwieńczonej hełmem. W sklepionym, pokrytym architektoniczną polichromią wnętrzu znajdował się drewniany chór muzyczny i wyposażenie z XVII-XVIII w. W marcu 1945 r. w wyniku działań wojennych kościół został zniszczony. Po wieloletnich rozważaniach na temat dalszego losu kościoła w 1974 r. zdecydowano o zabezpieczeniu go w formie trwałej ruiny.

Opis

Na południowy wschód od kościoła par., za murami miejskimi znajduje się d. cmentarz z pozostałością kościoła z pocz. XVII w. Orientowany, wymurowany z kamienia i cegły, kościół w stylu renesansowym uległ zniszczeniu pod kon. II wojny światowej. Zachowała się jedynie wieża, bez hełmu, oraz ściany obwodowe nawy do wys. ok. 2 m. Elewacje wieży, podzielone na 4 kondygnacje, zdobione są arkadowymi blendami. Wnętrze doświetlają smukłe biforialne okna. Na wschodniej elewacji widoczne są ślady więźby założonej niegdyś nad nawą.

Teren cmentarza jest otwarty, wstęp na wieżę kościoła jest zabezpieczony.

Oprac. Joanna Szot, OT NID w Opolu, 1.02.2015 r.