kapliczka cmentarna - Zabytek.pl

kapliczka cmentarna

architektura sakralna pocz. XX w. Opole

Opole, Grudzicka

woj. opolskie, pow. Opole, gm. Opole

Kapliczka jest wyróżniającym się elementem zabudowy, wraz z przyległym cmentarzem współtworzy krajobraz kulturowy miasta.

Jest tradycyjnym miejscem kultu religijnego.

Historia

Cmentarz, na którym znajduje się kapliczka, powstał ok. 1902 r. na obszarze Kolonii Gosławickiej, założonej w 2 poł. XIX w. jako część starej wsi Gosławice. Kapliczka powstała zapewne na początku XX wieku. Nie można jednak wykluczyć, że wybudowano ją krótko przed założeniem cmentarza, a więc w końcu XIX wieku. Gosławice wraz z okolicznymi terenami zostały przyłączone do Opola w 1974 roku.

Opis

Kapliczka znajduje się we wschodniej części cmentarza, w pobliżu bramy wjazdowej, po południowej stronie głównej alejki. Jest wolnostojąca, zwrócona frontem w kierunku drogi.

Rzut poziomy kapliczki ma kształt kwadratu o wymiarach 192 x 192 cm, o ściętych narożach. Bryła jest zwarta, dwukondygnacyjna, o zwężających się kondygnacjach, oddzielonych uskokiem i gzymsem. Zwieńczona jest trójkątnym naczółkiem z profilowanym gzymsem podokapowym, krytym dwuspadowym daszkiem, z żeliwnym krzyżem na skraju kalenicy.

Została wymurowana z cegły i otynkowana, daszek przykryty jest dachówką ceramiczną – karpiówką.

Elewacje są gładko tynkowane, z pojedynczym otworem wejściowym we wschodniej elewacji. Jest on zamknięty łukiem pełnym i wypełniony kratą. W szczytach znajdują się wnęki w kształcie krzyża łacińskiego.

Jednoprzestrzenne wnętrze nakryte jest sklepieniem odcinkowym, po bokach znajdują się prostokątne nisze, w tylnej ścianie wnęka zamknięta odcinkowo.

Nie zachowało się zabytkowe wyposażenie kapliczki.

Zabytek ogólnodostępny.