dom

budynek mieszkalny koniec XIX w. Opole

Opole, Armii Krajowej 7

woj. opolskie, pow. Opole, gm. Opole

Eklektyczna kamienica stanowi integralny element zabudowy ul.Armii Krajowej.Zachowała swój pierwotny plan, bryłę, kopozycję i detal architektoniczny.

Historia

Budynek powstał na przełomie XIX i XX w. przy dawnej ul. Groß-Strehlitzerstraße, która zaczęła się rozwijać po 1845 r., kiedy to doprowadzono do Opola linię kolejową relacji Wrocław-Tarnowskie Góry. Przypuszczalnie wzniesioną ją na podtrzeby pracowników rozwijającej się kolei – była typową kamieniącą czynszową. Jej właścicielem na początku XX w. był Józef Kaniuth. Przed 1909 r. przeszła na własnośc rodziny Cholewów. W 1910 r. budynek znacznie rozbudowano nadając mu obecny kształt. Ok. 1930 r. właścielką kamienicy była Klara Schneider. Mieszkania wynajmowali pracownicy kolei, nauczyciele, urzędnicy, rzemieślnicy i robotnicy.

Po zakończeniu II wojny światowej kamienica przeszła na własność Skarbu Państwa. Po 1945 r. wykonano drobne remonty i dokonano nowego podziału mieszkań.

Opis

Kamienica położona jest w śródmieściu Opola, w jego południowo-wschodniej części. Jest budynkiem narożnym usytuowanym u zbiegu ulicy Armii Krajowej i Dubois. Pierwotnie mieszcząca się w zabudowie zwartej, obecnie otoczona parkingiem. Zlokalizowana jest w niewielkiej odległości od targowiska miejskiego oraz na pd.– zach. od dworca kolejowego Opole Główne.

Budynek wzniesiono w stylu eklektycznym na planie zbliżonym do litery „L”. Jest to obiekt murowany z cegły, trójkondygnacyjny, podpiwniczony, zwieńczony dachem płaskim, z niewielkimi pulpitowymi połaciami w elewacjach frontowych. W ich obrębie osadzono lukarny baryłkowe, a w nich owalne okienka. Parter i elewacje tylne otynkowano, wyżej znajdujące się kondynacje elewacji frontowych są licowano białą cegłą cermiczną.

Elewacja południowa (frontowa) 10-osiowa, z trzema nieznacznie wysuniętymi przed lico budynku pseudoryzalitami. Dodatkowo, fasadę artykułują pionowo lizeny kształtowane w tynku, oddzielające ryzality. Oś środkową wyznacza wejście główne, nad którym znajduje się prostokątny wykusz na wysokości drugiej kondygnacji, zwieńczony murowaną balustradą balkonu. Powyżej w połaci dachu znajduje się szczyt o wykroju łuków wklęsło-wypukłych. Okna prostokątne, ujęte wydatnymi opaskami, w obrębie pierwszej kondygnacji witryny sklepowe o prostych przeszklonych przestrzeniach. Bryłę budynku wyróżnia znajdujący się w osi ściętego naroża wykusz, na wysokości drugiej i trzeciej kondygnacji, zwieńczony wieżyczką, krytą hełmem baniastym z iglicą. Zachodnia, krótsza elewacja frontowa jest czteroosiowa, z dwoma ryzalitami i witrynami w przyziemiu – arykułowana analogicznie jak elewacja od strony ul. Armii Krajowej.

Obiekt zamieszkały, budynek ogólnodostępny z zewnątrz .

Oprac. Joanna Banik, Katarzyna Latocha, OT NID w Opolu, 17.07.2018 r.