młyn wodny - Zabytek.pl

Myślenice, Ignacego Daszyńskiego 58

woj. małopolskie, pow. myślenicki, gm. Myślenice - miasto

Przykład drewnianego budownictwa przemysłowego z połowy XIX w.Jeden z niewielu zachowanych na terenie województwa małopolskiego

Historia

Młyn wodny zbożowy Łętochy z domem młynarza wybudowano po 1855 r. Został częściowo odnowiony w 1937 r. Pierwotny jaz drewniany zniszczony został w 1948 r. przez powódź. Młynówka górna i dolna obecnie są osuszone, tak jak i staw wydymacz przy młynówce górnej. Po 1945 r. obiekt stanowił własność Skarby Państwa i użytkowany był na magazyn. Urządzenia przemiałowe zostały zdemontowane i wywiezione. W młynarzówce mieszkała nadal rodzina Łętochów. W 1969 r. zakupiony został przez osobę prywatną na cele mieszkalne i turystyczno-gastronomiczne. W latach 1970-1976 został gruntownie odnowiony.

Opis

Młyn położony jest przy ulicy Daszyńskiego 68, poza centrum miasta, przy drodze prowadzącej z Krakowa do Zakopanego, nad Rabą, na granicy Stróży. Złożony jest z dwóch budynków - drewnianego młyna oraz budynku mieszkalnego - młynarzówki. Młyn założony na rzucie prostokąta, parterowy, nakryty jest dachem dwuspadowym krytym dachówką. W dachu znajdują się dwie lukarny. Drewniany, konstrukcji zrębowej, posadowiony jest na podmurowaniu z kamienia. Wnętrze młyna było trzypoziomowe. W przyziemiu obszerne wnętrze nakryte było drewnianym, belkowanym stropem z podciągiem wzdłużnym wspartym na słupach. Na poziomie średnim mieściły się urządzenia przemiałowe. Na trzecim poziomie znajdowały się żurawie uruchamiające zastawy kanału roboczego i upustu wolnego. Poniżej znajdowała się komora koła wodnego, wydzielona drewnianą ścianą, dostępna z zewnątrz budynku. Wejście do młyna usytuowane zostało pośrodku krótszego boku, w którym są dwuskrzydłowe klepkowe drzwi. Budynek mieszkalny przylega do dłuższego boku młyna pod kątem prostym. Jest założony na rzucie prostokąta, dwutraktowy z sienią przelotową na osi, parterowy, nakryty dachem dwuspadowym krytym dachówką. Jest murowany z kamienia, tynkowany, przy jednym z naroży widoczna jest wydatna, skośna podpora. Wewnątrz znajdują się sfazowane stropy belkowe. W wejściu drzwi są klepkowe, dwuskrzydłowe. Młyn posiadał koło wodne drewniane, śródsiębierne i drewniane palczaste. Jaz przemiałowy w korycie Raby był kamienno-drewniany. Przy młynówce górnej znajdował się staw wydymacz.

Własność prywatna. Obiekt dostępny z zewnątrz.

Oprac. Olga Dyba, OT NID w Krakowie, 13.07.2014 r.