ogrodzenie - Zabytek.pl

Mielec

woj. podkarpackie, pow. mielecki, gm. Mielec (gm. miejska)

Murowanie ogrodzenie z bramkami i kapliczkami stanowi uzupełnienie zespołu kościoła parafialnego pw. św. Mateusza w Mielcu.

Historia obiektu

Murowane ogrodzenie terenu przykościelnego wzniesiono ok. 1795 r. z inicjatywy proboszcza mieleckiej parafii ks. Tomasza Spychajewskiego, w czasie rozbudowy świątyni o wieżę przy fasadzie. Od strony kościoła ogrodzenie zdobiły wnęki.

Kościół i ogrodzenie zostały poważnie uszkodzone w czasie działań wojennych w l. 1939-45, a po 1950 r. przystąpiono do odbudowy uszkodzonych fragmentów i prac remontowych.  W l. 1978-87 przeprowadzono w założeniu kościelnym kompleksowe prace remontowe.

Opis obiektu

Zespół kościelny położony jest w obrębie miasta lokacyjnego, na pd. od rynku, w odległości ok. 100 m od niego. Obejście kościoła wydzielone jest murem pełnym.

Ogrodzenie rozmierzone jest na rzucie regularnego, wydłużonego ośmioboku (prostokąta ze ściętymi narożami), w formie ciągłego muru o wys. ok. 2.5 m z kapliczkami w formie wnęk, rozmieszczonymi po 5 w dłuższych kurtynach, po 2 w krótszych i po jednej w ściętych narożach, z trzema bramkami. Ogrodzenie wymurowane z cegły jest obustronnie tynkowane, za wyjątkiem filarków bramek i obramień kapliczek, które pozostawiono nietynkowane. Jednospadowe zadaszenie pokryte jest dachówką ceramiczną. W niszach kapliczek umieszczone są stacje drogi krzyżowej.

Dostępność dla zwiedzających: Obiekt dostępny.

Autor noty: Barbara Potera, OT NID Rzeszów, 23-01-2024 r.