dwór - Zabytek.pl

dwór

dwór 2. poł. XVI w. Miechowice Oławskie

Miechowice Oławskie

woj. dolnośląskie, pow. strzeliński, gm. Wiązów - obszar wiejski

Dwór w Miechowicach Oławskich jest budowlą renesansową, wzniesioną w dwóch fazach ok.1550 i 1600 r., zbarokizowaną ok. 1724 r.

Historia

Renesansowy dwór wzniesiony został ok. 1550 r. dla von Pannwitzów, jako założona na planie prostokąta dwutraktowa, otoczona fosą budowla, z sienią na osi. Ok. 1600 r. dwór rozbudowano dla Friedricha Georga von Kittlitz und Ottendorf, o obecny trakt frontowy, w którym pomieszczenia nakryto stropami belkowymi. Elewacje ozdobiono sgraffitami, a jedno z pomieszczeń otrzymało manierysyczną, stiukową dekorację sklepienia o motywach okuciowych.

Ok. 1724 r. rezydencja poddana została barokizacji przez kolejnych właścicieli z rodu von Tschirsky. Dwór nakryto wówczas nowym dachem z dwukondygnacyjną więźbą dachową, do budowy której użyto m.in. starych belek pokrytych zapewne renesansową, geometryczną dekoracją malarską. Wykonano też wówczas polichromię części belkowych stropów. Prawdopodobnie w XVIII w. zniwelowano fosę. Dwór remontowano i modernizowano w 1794 r. (wymiana pokrycia dachu), 1811 r. (otynkowanie elewacji, opaski okienne), l. 60. XIX w. (dobudowa tarasu przy elewacji tylnej) i l. 20. XX w. (facjata w elewacji tylnej).

Obecnie budowla od wielu lat popada w ruinę, ulegając postępującej destrukcji i dewastacji.

Dwór położony w centrum wsi, w sąsiedztwie folwarku; przy budowli zachowane pozostałości fosy.

Dwór renesansowy, częściowo podpiwniczony, jednokondygnacyjny, kryty wysokim dachem naczółkowym, z tarasem (l. 60. XIX w.) przy elewacji tylnej. Fasadę poprzedzają pozostałości mostu przerzuconego nad reliktem fosy. Dwór założony na planie nieregularnego czworoboku, z narożnym, okrągłym wykuszem od zachodu i kwadratowym ryzalitem przy elewacji bocznej. Otwory prostokątne. Elewacje w dużej mierze pozbawione tynków i znajdującej się pod nimi dekoracji sgraffitowej imitującej boniowanie. Wnętrze o układzie dwuczęściowym: część pn.-zach. starsza z ok. 1550 r., dwutraktowa i częściowo przesklepiona; część pd.-wsch. późniejsza z ok. 1600 r., frontowa, dwutraktowa, częściowo kryta belkowymi stropami z barokową polichromią wykonaną ok. roku 1724, o motywach wici akantowej, winorośli i gałązek oliwnych. Sklepienia w pomieszczeniach części starszej kolebkowe, kolebkowe z mijającymi się lunetami i krzyżowe; w piwnicach kolebkowe i kolebkowe z lunetami. Na kondygnacji strychu wtórnie użyte belki i deski z malarską dekoracją rombową.

Własność prywatna, zabytek niedostępny.

Oprac. Beata Sebzda, OT NID we Wrocławiu, 06.08.2015 r.