Maszewo, Plac Wolności 1

woj. zachodniopomorskie, pow. goleniowski, gm. Maszewo - miasto

Reprezentatywny przykład małomiasteczkowej, ryglowej kamienicy w pierzei rynkowe, charakterystycznej dla Pomorza Zachodniego.

Obiekt o pierwotnej formie architektonicznej, kompozycji elewacji, waloryzuje historyczny krajobraz miasta.

Historia

Dom został wybudowany - prawdopodobnie - 1 poł. XIX w. Brak informacji o budowniczych i pierwotnych właścicielach - być może należał do miejscowego kościoła. Na pocz. XX w. przemurowano ścianę tylną, wydzielono na parterze sklep, wymieniono stolarkę okienną i drzwiową oraz otynkowano elewacje z profilowanymi opaskami otworowymi. Po 1945 r. przemurowano ścianę szczytową (południową) oraz odnowiono elewacje. Obecnie jest to budynek wielorodzinny.

Opis

Kamienica jest zlokalizowana pośrodku starego miasta, we płn.-wschodnim narożniku Placu Wolności, bezpośrednio po północnej stronie kościoła. Jest to budynek wolnostojący, posadowiony kalenicowy względem placu. Kamienica bez cech stylowych, o wystroju elewacji opartym na „rysunku” konstrukcji ryglowej. Budynek wzniesiony został na planie prostokąta (18,6 x 10 m), z wejściami w ścianach długich oraz odrębnym wejściem do sklepu (w obrębie ściętego narożnika północnego). Obiekt o zwartej bryle, dwukondygnacyjny, nakryty dachem naczółkowym. Historyczne ściany obwodowe wykonane są w konstrukcji ryglowej, z ceglanym wypełnieniem pól międzyryglowych, od zewnątrz tynkowane z namalowanym pierwotnym układem słupów i rygli. Dwie ściany (tylna i południowa) murowane z cegły ceramicznej, tynkowane i bielone. Stropy drewniane, belkowe z podsufitką na matach trzcinowych. Więźba o konstrukcji krokwiowo-jętkowej z podwójnymi podporami stolcowymi, o zróżnicowanej obróbce drewnianego budulca. Pokrycie dachu stanowi cementowa dachówka zakładkowa. Elewacje o pierwotnej kompozycji i wystroju, z elementami historycznej (z pocz. XX w.) stolarki okiennej i drzwiowej. Fasada ośmioosiowa, arytmiczna, akcentowana malowanym „rysunkiem” konstrukcji ryglowej oraz profilowanymi w tynku opaskami okiennymi i drzwiowymi. Elewacje szczytowe trzyosiowe, z trapezowatym zamknięciem poddasza. Wnętrze w układzie dwutraktowym, z przelotowym korytarzem w części zachodniej oraz sklepem w wschodniej, odzwierciedla rozplanowanie z pocz. XX w.

Obiekt dostępny z zewnątrz. Własność komunalna i prywatna.

Oprac. Waldemar Witek, OT NID Szczecin, 20.02.2015 r.