kapliczka IV - Zabytek.pl

kapliczka IV

architektura sakralna XIX w. Lubrza

Lubrza, Nowej Naprawy 54

woj. opolskie, pow. prudnicki, gm. Lubrza

Wybudowana w pierwszej połowie XIX wieku kapliczka przydrożna w Lubrzy jest obiektem wzbogacającym lokalny krajobraz.

Wzniesiona przy drodze, dzieło sztuki ludowej harmonizujące z otaczającą przyrodą.

Historia

Nieznany jest dokładny czas powstania i fundator kapliczki. Analiza zastosowanych form architektonicznych pozwala datować ten obiekt na pierwszą połowę XIX wieku.

Opis

Usytuowana w centralnej części miejscowości  na posesji przy ul. Nowej Naprawy 54. Kapliczka XIX – wieczna, przydrożna, zwrócona frontem w stronę północno wschodnią, wolnostojąca, jednoprzestrzenna. Murowana, otynkowana, prostokątna, dach dwuspadowy, kryty dachówką ceramiczną. Od strony zachodniej do kapliczki przylega fragment murowanego ogrodzenia. Wejście zamknięte półkoliście, wypełnione drewnianymi dwuskrzydłowymi drzwiami, zawieszonych na kutych zawiasach. Szczyt kapliczki nieregularny, o miękkim, falującym wykroju, pełniący funkcję niskiej attyki. Szczyt zakończony niskim cokolikiem, na którym osadzony jest wykonany z metalu ażurowy krzyż. Na niewielkim ołtarzyku ofiarnym umieszczono wizerunek Najświętszego Serca Jezusa, wykonany w technice oleodruku. Wnętrze nakryte sklepieniem kolebkowym.

Oprac. Magdalena Urbaniak, OT NID w Opolu, 23.08.2017 r.

Rodzaj: architektura sakralna