kapliczka II - Zabytek.pl

kapliczka II

architektura sakralna XIX w. Lubrza

Lubrza, Wolności 65

woj. opolskie, pow. prudnicki, gm. Lubrza

Wybudowana w XIX wieku kapliczka przydrożna w Lubrzy jest obiektem wzbogacającym lokalny krajobraz.

Historia

Nieznany jest dokładny czas powstania i fundator kapliczki. Analiza zastosowanych form architektonicznych pozwala datować ten obiekt na pierwszą połowę XIX wieku. Użytkowana, poddawana bieżącym pracom remontowym. Podczas jednego z remontów zdjęto pierwotną wyprawę tynkarską i zastąpiono ją wapienno cementową typu „baranek”.

Opis

Usytuowana w centralnej części miejscowości, przy posesji przy ul. Wolności 65, po północno zachodniej stronie drogi wiodącej do Prężynki. Kapliczka XIX – wieczna, przydrożna, zwrócona frontem w stronę południową. Wolnostojąca, jednoprzestrzenna. Murowana, otynkowana, prostokątna. Dach dwuspadowy, kryty pierwotnie łupkiem, obecnie dachówką ceramiczną. Wejście zamknięte półkoliście, wypełnione deskowymi, dwuskrzydłowymi drzwiami, z okratowanymi niewielkimi okienkami. Na osi tuż nad wejściem umieszczono znak krzyża. Posadzka w wnętrzu wykonana z kostki betonowej. Przy ścianie północnej ustawiono niewielki stół ofiarny, a na nim umieszczono rzeźbę przedstawiającą Matkę Bożą z La Salette.

Oprac. Magdalena Urbaniak, OT NID w Opolu, 23.08.2017 r.

Rodzaj: architektura sakralna