Łódź, Piotrkowska 215

woj. łódzkie, pow. Łódź, gm. Łódź

Zewnętrzna część kamienicy zachowała pierwotny wystrój, uzupełniony i odtworzony podczas remontu przeprowadzonego na początku I ćw. XXI w. Badacze architektury wiążą wystrój elewacji frontowej ze stylem eklektycznym z elementami neorenesansowymi.

Historia

Nieruchomość pod numerem hipotecznym 702, w 1842 r. została sprzedana kupcowi Karolowi Wilhelmowi Gehligowi. Dotychczasowy jej właściciel tkacz przybyły z Saksonii Gottlieb Seeliger był w posiadaniu mieszkalnego domu murowanego krytego dachówką. Gehlig otworzył tu sklep z towarami korzennymi, materiałami farbiarskimi i bawełną. W swej obecnej postaci kamienica powstała najprawdopodobniej w połowie l. 80. XIX w. W 1908 r. nieruchomości pod numerami 215 i 213 przejął Bank Handlowy w Warszawie. Według Taryfy domów z 1920 r. właścicielem obu nieruchomości była Sp. Akc. J. John. Na początku I ćw. XXI w. kamienica poddana została kompleksowemu remontowi i oddana do użytku.

Opis

Kamienica zajmuje prostokątną działkę w zachodniej pierzei ulicy Piotrkowskiej. Elewację frontową charakteryzuje elegancja wystroju sztukatorskiego i symetria zakłócona jedynie w części parteru, w usytuowaniu przejazdu bramowego, który znajduje się w skrajnej południowej osi części centralnej. Podział fasady przeprowadzony został poprzez zastosowanie dwóch trójosiowych, płytkich ryzalitów bocznych. Część środkowa ma cztery osie. Podziały horyzontalne wyznacza głęboko zaznaczone boniowanie parteru i płytkie wyższych kondygnacji oraz uskokowe gzymsy biegnące pod i ponad oknami I piętra, pod oknami poddasza oraz mocno wysunięty gzyms koronujący wsparty na ozdobionych motywem akantu konsolach. Wszystkie otwory okienne są prostokątne, w części parteru zaakcentowane w górnej części trapezoidalnymi elementami o fakturze imitującej drobne kamienie- toczaki. Podobne rozwiązanie zastosowano w narożnych boniach parteru. Okna I piętra flankują smukłe pilastry o gładko otynkowanych trzonach, zwieńczone kapitelami jońskimi. Pilastry wspierają profilowane belkowanie z drobnym fryzem kostkowym, ponad którym w części ryzalitów znajdują się szerokie, spłaszczone, trójkątne naczółki. Poddasze doświetlają niewielkie prostokątne okna, pomiędzy którymi umieszczone zostały płycimy o delikatnie profilowanych brzegach i półokrągło zakończonych krótszych bokach, w polu których widnieją zdobne elementy muszlowe. Do prześwitu bramowego wiedzie brama o wykroju zbliżonym do kwadratu, okolona profilowaną opaską, zwieńczona w części centralnej prostokątną płyciną, której dłuższe boki udekorowane zostały elementami kartuszowymi, zaś krótsze akcentują półokrągłe elementy z dekoracją roślinną. Pośrodku płyciny widnieje liczba 702- numer hipoteczny nieruchomości.

Dostępność obiektu dla zwiedzających: Obiekt jest dostępny z zewnątrz.

Autor noty: Patrycja Podgarbi, NID PT w Łodzi, 04-07-2023