kościół parafialny pw. św. Jakuba - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. św. Jakuba

kościół XIV w. Krosnowice

Krosnowice, 205

woj. dolnośląskie, pow. kłodzki, gm. Kłodzko

Kościół par.pw.Św. Jakuba Apostoła zawiera relikty późnogotyckiego kościoła.

Jest przykładem oszczędnej ale dobrze przemyślanej barokizacji. Przy kościele zbudowane dwie kaplice w stylu dojrzałego baroku będące przykładem sztuki jezuickiej. Architektura kościoła oraz wystrój i wyposażenie jego wnętrza mają wybitne wartości artystyczne.

Historia

Jedna z największych wsi Ziemi Kłodzkiej, wieś Krosnowice i tutejszy kościół wzmiankowane w 1326 r. Obecny, murowany kościół wzniesiony zapewne w 1 poł. XIV w. jako jednonawowy, z wyodrębnionym, zamkniętym prosto prezbiterium z wczesnogotyckim maswerkiem w oknie oraz z zach. wieżą z portalem. Wschodnie ściany prezbiterium i nawy zwieńczone stromymi szczytami. Zapewne w latach ok. 1350-1500 zakrystia nadbudowana o kondygnację z wysokim szczytem przypominającym np. gotyckie szczyty → kościoła Św. Małgorzaty w Ścinawce Średniej. W XVI w. wykonany obecny, późnogotycki, kamienny, ostrołuczny portal zakrystii. Ok. 1560 r. kościół przejęty przez protestantów, a w 1623 r., oddany katolikom. Zapewne w 1 poł. XVII w. do prezbiterium dobudowana od pd. przybudówka z lożą patronacką. Kościół zbarokizowany z zachowaniem gotyckich murów. W 4 ćw. XVII w. lub na pocz. XVIII w. wykonane wczesnobarokowe sklepienie kościoła, łuk tęczowy, okna termalne, i podział ramowy. Zbudowany też drewniany chór muzyczny. Natomiast w latach 1728-1734 dostawione do nawy dwie kaplice tworzące pseudotransept (barok dojrzałego. Wzniesione zapewne staraniem jezuitów mających dobra we wsi. Dowodem na to architektura kaplic, znajdujące się w nich ołtarze wysokiej klasy artystycznej oraz kartusz z jezuickim monogramem (na łuku tęczowym). Podobnie usytuowane kaplice np. w kościołach → Wniebowzięcia NMP w Nowej Wsi→ Św. Małgorzaty w Ścinawce Średniej. W 2 poł. XIX w. przekształcone w stylu neorenesansu okna obu kaplic i częściowo wystrój wnętrza kaplicy pn. (sztukatorska dekoracja stropu w stylu historyzmu). W 4 ćw. XIX w. wykonana architektoniczna, dekoracyjna i figuralna polichromia wnętrza kościoła. Na pocz. XX zbudowana obecna balustrada chóru muzycznego (historyzm). Odnawiane też wówczas zapewne obramienia medalionów na elewacjach kaplic. W latach 1960 i 1968-1973 kościół remontowany. Dokonana aranżacja jego wnętrza w duchu baroku. Usunięta polichromia z XIX w. za wyjątkiem przedstawień figuralnych w niektórych plafonach. Ponowny remont w 2015 r. i wykonane wówczas m.in. nowe witraże.

Opis

Kościół par. pw. Św. Jakuba Apostoła orientowany, murowany, tynkowany. Jednonawowy z wyodrębnionym, zamkniętym prosto prezbiterium (z zakrystią i przybudówkami), z nawą z kaplicami Trójcy Świętej i Wszystkich Świętych (pseudotransept), z wieżą zach., przybudówkami i kruchtami. W elewacji prezbiterium dwa ostrołuczne okna, w jednym kamienny maswerk. Wsch. szczyty prezbiterium i nawy zwieńczone kamiennymi krzyżami. Kaplice przy nawie o jej wysokości, z zaokrąglonymi narożami, zwieńczone gzymsami. Zdobione owalnymi kartuszami w oprawie z liści akantu i giętych listew. Wieża zach. czworoboczna dzielona gzymsami, nakryta cebulastym hełmem bez latarni. W wieży gotycki, profilowany, ostrołuczny portal. We wnętrzu prezbiterium wnęki zamknięte łukami odcinkowymi. W pn. ścianie prezbiterium ostrołuczny, kamienny portal z zaciosem. Wyżej w ścianie pd. arkada empory z kratą w stylu historyzmu. Prezbiterium nakryte sklepieniem kolebkowym z lunetami ozdobionym plafonem z figurą Chrystusa. Łuk tęczowy półkolisty z tablaturą na podłuczu, zdobiony profilowaniem i sztukateryjnym, owalnym plafonem (z jezuickim monogramem IHS) w bogatej oprawie. Nad nawą sklepienie jak nad prezbiterium, z dwoma plafonami. Na jednym z nich Wniebowzięcie Marii. W zach. część nawy wbudowany drewniany chór muzyczny. Jego balustrada wykreślona faliście, w stylu historyzmu, pełna, drewniana, o podziale kwaterowym, z dekoracją. Obie kaplice dzielone wewnątrz czterema parami pilastrów wielkiego porządku, nad którymi belkowanie. Nakryte stropami z wysokimi fasetami, dekorowanymi plafonami z wizerunkiem Dzieciątka stojącego na kuli ziemskiej (kaplica pd.) i z przedstawieniem św. Jana z Matty, założyciela zakonu trynitarzy (kaplica pn.) Wyposażenie kościoła: ołtarz główny z Grupą Ukrzyżowania (1794, M.I. Klahr, późny barok, aranżacja współczesna), dwa architektoniczne ołtarze w nawie (historyzm, 4 ćw. XIX w.), ołtarz Trójcy Św. w kaplicy pn. (1729 lub 1740, barok,), ołtarz Wszystkich Świętych w kaplicy pd. (barok, ok. 1740), ambona (1780-90, późny barok,), tryptyk (1520, późny gotyk), chrzcielnica z dekoracją heraldyczną (1590, renesans), rzeźby (1794-1802, późny barok, M. I. Klahr) oraz prospekt organowy (1899, historyzm, firma Sauer z Frankfurtu nad Odrą).

Zabytek dostępny przez cały rok.

Oprac. Iwona Rybka-Ceglecka, OT NID we Wrocławiu, 27.06.2017 r.