Kamienica Amadejowska, Kraków

Kamienica Amadejowska

Kraków

Jedna z najwęższych kamienic przy Rynku, z fasadą o dwóch zaledwie oknach na każdej kondygnacji.

Historia

Murowany obiekt powstał w połowie XIV w. na działce wydzielonej z gruntu należącego pierwotnie do obecnej kamienicy Hetmańskiej. Ziemia była w dyspozycji władcy, stąd legenda, że wydzielania dokonał Władysław Łokietek, beneficjentem czyniąc węgierskiego sprzymierzeńca, magnata Amadeja Abo, współfinansującego jego walkę o tron krakowski. Przebudowany na przełomie XIV i XV w., już pod koniec stulecia zyskał II piętro. Na przełomie XVI i XVII w. przebudowany w stylu renesansowym; m.in. mniejszono wysoki dwuspadowy dach, ukrywając go za nowo wybudowaną attyką. W XVII w. był to już dom trzypiętrowy, należący do Macieja Wojeńskiego, pierwszego profesora anatomii na Akademii Krakowskiej. W 1659, kolejny raz przebudowany, był własnością Benedykta Amadei, kupca korzennego, od którego tak naprawdę pochodzi nazwa kamienicy. Ostatni remont doby staropolskiej miał miejsce w 4 ćwierci XVIII w. W tym czasie kamienicę z rąk rodziny Zajfredtów przejęli Fastmantlowie. Od 1830 w kamienicy mieścił się renomowany skład damskiego obuwia Szymona Sikorskiego. Po 1850, podczas remontu wypalonego budynku, przyłączono go (zgodnie z projektem Feliksa Radwańskiego) do kamienicy Hetmańskiej, której właścicielka nabyła zaniedbany dom. W miejsce drewnianych zabudowań gospodarczych, wystawiono murowaną oficynę. W końcu XIX w. na piętrze budynku frontowego mieściło się Kasyno Obywatelskie. Pierwotny układ przywrócono podczas remontu w latach 1981-1988.

Opis

Trzypiętrowa, wąska, dwuosiowa kamienica z użytkowym poddaszem i prostą formą attyki. Kamienny portal prowadzi do klatki schodowej (dziś dom bez sieni, która istniała wcześniej). Prosta fasada, pozbawiona zdobień.

Obiekt dostępny w różnym stopniu; z zewnątrz bez ograniczeń, wewnątrz, w godzinach pracy placówek handlowych i instytucji.

Oprac. Roman Marcinek, OT NID w Krakowie, 20-04-2016 r.