Kłodzko, Jana Matejki 3

woj. dolnośląskie, pow. kłodzki, gm. Kłodzko (gm. miejska)

Dom przy ul.Jana Matejki 3 stanowi cenny element zabytkowego zespołu architektury mieszczańskiej na wyspie Piasek w Kłodzku.

Historia

Dom przy ul. Jana Matejki 3 wzniesiony został w 1. poł. XVIII w. (zapewne w miejscu starszej budowli). W 1910 r. mieściła się tu piekarnia należąca do Augusta Teuschera. Budynek był wielokrotnie przebudowywany. W 1920 r. miała miejsce przebudowa witryny piekarni oraz wzmocnienie stropów nad parterem i piętrem. Około 1983 r. przeprowadzono prace elewacyjne, wymianę okien, pokrycie dachu blachą; wówczas, w czasie remontu elewacji, skuto opaski okienne. Podczas nie ukończonych prac remontowych po powodzi 1997 r., w 1998 r. skute zostały tynki zewnętrzne, wymienione stropy nad parterem i piętrem, wzmocnione ściany konstrukcyjne. budynek obecnie jest niedostępny, nie użytkowany, zabezpieczony poprzez zamurowanie otworów.

Opis

Budynek położony jest na obszarze wyspy Piasek, przy ul. Jana Matejki, w jej północnej pierzei, w zwartej zabudowie.

Jest to budowla założona na planie wydłużonego prostokąta, o zwartej bryle, podpiwniczona; dwukondygnacyjna w części frontowej, z dwukondygnacyjnym poddaszem, nakryta dachem dwuspadowym, oraz trójkondygnacyjna, nakryta dachem mansardowym w części tylnej. Fasada budynku 3-osiowa, z dwukondygnacyjnym szczytem, ujętym spływami wolutowymi, z wklęsło-wypukłym zwieńczeniem. Tynki I i II kondygnacji skute; zachowany szeroki, profilowany gzyms wieńczący oraz tynkowa dekoracja elewacji szczytu w postaci gzymsów, lizen oraz opasek okiennych.

W piwnicach i w przyziemiu zachowane są sklepienia kolebkowe i odcinkowe.

oprac. Bogna Oszczanowska, OT NID we Wrocławiu, 06-06-2019 r.