dom

budynek mieszkalny pocz. XX w. Kielce

Kielce, Juliusza Słowackiego 25

woj. świętokrzyskie, pow. Kielce, gm. Kielce

Cenny przykład klasycyzującej willi miejskiej z początku XX wieku, wyróżniającej się gabarytami i bogatym wystrojem architektoniczno-sztukatorskim elewacji, które prawdopodobnie zaprojektował sam właściciel - kielecki nauczyciel rysunku Władysław Huet.

Historia

Budynek powstał w latach 1909-1910 na posesji należącej w XIX wieku do folwarku Psiarnia, położonej na samym krańcu dzielnicy przy placu Bazarowym (obecnie plac Wolności), u zbiegu ówczesnej ulicy Hipotecznej (obecnie ulica Słowackiego) z Prostą. W 1908 r. Władysław Huet i jego żona Helena nabyli tę narożną parcele, a w rok później uzyskali pozwolenie na budowę domu frontowego i oficyny. W 1910 roku przyznano im pożyczkę rządową na cele budowlane. Władysław Huet, z pochodzenia podolanin, absolwent Akademii Sztuk Pięknych w Monachium, był prawie dwadzieścia lat nauczycielem rysunku w szkołach kieleckich m.in. w gimnazjum Śniadeckiego. Ksiądz Jacek Pycia, po latach tak wspominał emocje, jakie wzbudziła we współczesnych budowa willi , odbiegającej od standardowych rozwiązań: „Służące Zytki rozpuszczają wieść, że buduje się kaplicę dla Mariawitów czy mankietników - tłum narodu ściąga pod dom dla obejrzenia”. W rzeczywistości powstał budynek o bardzo nowoczesnym wnętrzu, z elewacjami bogato zdobionymi motywami klasycznymi (w większości z odlewów gipsowych), choć w niektórych elementach np. formie okien, okulusach poddasza, swobodnym traktowaniu elementów klasycznych można dostrzec też wpływy modernizmu. Budynek miał bardzo starannie wykończone wnętrza, zdobione sztukateriami , oryginalną stolarkę okienną i drzwiową. Początkowo w willi mieściły się, oprócz mieszkania właściciela - mieszkania czynszowe. W 1909 roku część posesji zajęto na poszerzenie ulicy Prostej. Władysław Huet, znany i popularny nauczyciel, zasłużony dla rozwoju kieleckiego skautingu, mieszkał w nim do śmierci w 1923 roku (zmarł, jako ofiara epidemii tyfusu plamistego). Od lat willa, użytkowana po II wojnie światowej na mieszkania z przydziału, eksploatowana, ale nie remontowana, była w bardzo złym stanie. W latach 2011-2013 wykonano generalny remont obiektu, adaptację i rozbudowę na hotel, znacząco ingerując w strukturę zabytku, zwłaszcza układ wnętrz. Bryła i wystrój elewacji przetrwał w niemal niezmienionym kształcie. Nie zachowały się widoczne na starych fotografiach - płaskorzeźba we frontowym tympanonie oraz stojąca w głębi podwórza wysoka oficyna, w której pierwotnie były mieszkania dla służby.

Opis

Willa jest zlokalizowana na obrzeżu śródmieścia Kielc, we wschodniej pierzei ulicy Słowackiego, u zbiegu z ulicą Prostą. Jest wolnostojąca, usytuowany szczytowo do drogi i odsunięta nieco z linii zabudowy. Wymurowano ją z cegły, na rzucie zbliżonym do kwadratu, z trzema traktami wnętrza. Środek bryły stanowi dwupiętrowy korpus nakryty dachem dwuspadowym, który ujmują po bokach piętrowe, zryzalitowane na froncie partie, z tarasami zamiast dachu. Między ryzalitami wprowadzono dodatkowo taras w parterze i balkon na piętrze. Symetryczne elewacje posadowione na cokole, artykułowane są prostokątnymi oknami w profilowanych opaskach. Na narożach opinają je pary korynckich pilastrów w wielkim porządku, wspierające jońskie belkowanie. Między kondygnacjami oraz w górnej partii piętra biegnie ornamentalny fryz (dolny palmetowy, górny z wici roślinnej). Wnętrza zostały przekształcone na użytek hotelu.

Dostęp do zabytku ograniczony, budynek użytkowany obecnie jako hotel.

Oprac. Anna Adamczyk, 15.12.2014 r.