Łaźnia, ob. siedziba Stowarzyszenia Filmowców Polskich, Kazimierz Dolny

Łaźnia, ob. siedziba Stowarzyszenia Filmowców Polskich

Kazimierz Dolny

photo

Przykład rzadko spotykanego obiektu użyteczności publicznej z okresu międzywojennego. Dzieło wybitnego architekta Jana Koszczyc - Witkiewicza, reprezentujące styl narodowy. Odgrywa znaczącą rolę kompozycyjną w zabytkowej zabudowie ulicy Senatorskiej.

Historia

Budynek dawnej łaźni miejskiej i pralni wybudowany został w latach 1920-22 r. według projektu Jana Koszczyca-Witkiewicza jako „Zakład Kąpielowo - Dezynsekcyjny wzniesiony przez Naczelny Nadzwyczajny Komisariat ds. walki z epidemiami”. Obiekt otrzymał cechy stylu dworkowego. Po II wojnie światowej w budynku utworzono miejsca noclegowe. Przez wiele lat zaniedbany, w 1986 r. został wyremontowany i zaadaptowany na potrzeby restauracji i pensjonatu. Obecnie budynek jest własnością Stowarzyszenia Filmowców Polskich.

Opis

Obiekt usytuowany jest na zach. krańcu ul. Senatorskiej. Reprezentuje styl narodowy. Założony na planie litery „L”, utworzony z dwóch prostopadłych skrzydeł, z których jedno ustawione szczytem do ulicy. Bryła parterowa o oszkarpowanych narożach, z mieszkalnym poddaszem, nakryta dachami dwuspadowymi (skrzydło północne) oraz w typie mansardu polskiego (skrzydło południowe), z wydatnymi okapami wspartymi na ozdobnych kroksztynach. Połacie dachowe urozmaicone facjatami i wolimi oczkami. Budynek murowany z kamienia wapiennego, otynkowany, kryty dachówką.

W elewacji frontowej otwór drzwiowy osadzony w głębokiej arkadzie oraz tablica kamienna z napisem „Jan Witkiewicz Koszczyc uzdajał 1921”. W nawiązującym do baroku uskokowym szczycie ze sterczynami prostokątne otwory okienne rozdzielone ścianką o wyoblonych krawędziach. U styku skrzydeł schody zewnętrzne na poddasze, jednobiegowe, zadaszone pulpitowym daszkiem wspartym na niskich pękatych słupach. W przedsionku i holu zachowany sgraffitowy fryz roślinno-figuralny.

Oprac. Anna Sikora-Terlecka, OT NID w Lublinie, 20-01-2015 r.