kościół pw. św. Izaaka - Zabytek.pl

kościół pw. św. Izaaka

kościół 1640 r. Kazimierz Biskupi

Kazimierz Biskupi

woj. wielkopolskie, pow. koniński, gm. Kazimierz Biskupi

Kościół cmentarny pw.św.Izaaka w Kazimierzu Biskupim jest świadectwem lokalnego wielowiekowego kultu Pięciu Braci Męczenników zawartego w materii wielkopolskiej drewnianej architektury sakralnej.

Historia

Kazimierz Biskupi założony został w XII w., w czasach rządów Kazimierza Odnowiciela, na planie wydłużonego, nieregularnego, czworobocznego placu targowego. W 1237 r. został darowany przez Henryka Brodatego biskupom lubuskim. W 1328 r. Kazimierz Biskupi wzmiankowany jest jako miasto, co przywilejem Kazimierza Wielkiego w 1370 r. zostało potwierdzone przez rozszerzenie i uściślenie praw miejskich. Na pocz. XVI w. Kazimierz Biskupi przeszedł na własność rodziny Lubrańskich. Kościół cmentarny pw. św. Izaaka wzniesiony został w 1640 r. staraniem Kacpra Wolickiego. W 1783 r. został poddany restauracji nakładem hrabiny Mielżyńskiej. Kolejne remonty przeprowadzono w latach 1820, 1903, 1983 oraz w 1998 roku.

Opis

Kościół pw. św. Izaaka w Kazimierzu Biskupim położony jest na cmentarzu rzymsko-katolickim umiejscowionym w pd. wsch. części miasta. Został wzniesiony z drewna w konstrukcji zrębowej. Jest świątynią orientowana, której korpus stanowi pojedyncza nawa z przylegającym do niej od wsch. niższym i węższym, prostokątnie zamkniętym prezbiterium. Do nawy z boku przylega kruchta. Dachy nad nawą i prezbiterium są dwuspadowe, kryte podwójnym gontem. Nad kalenicą dachu nawy wznosi się sześcioboczna wieżyczka na sygnaturkę z latarnią, zwieńczona cebulastym hełmem, również pokrytym gontem na wzór rybiej łuski. Wnętrze kościoła nakryte jest pozornym sklepieniem kolebkowym. Prezbiterium od nawy wydzielone jest belką tęczową ozdobioną krucyfiksem i figurami. Empirowy ołtarz główny pochodzi z poł. XIX, natomiast barokowe ołtarze boczne — z XVIII wieku.

Kościół dostępny dla zwiedzających z zewnątrz.

Oprac. Tomasz Łuczak, OT NID Poznań, 18-04-2017 r.