kościół pw. św.św. Józefa i Piotra z Alkantary - Zabytek.pl

kościół pw. św.św. Józefa i Piotra z Alkantary

kościół XVII w. Kalisz

Kalisz, Śródmiejska 43

woj. wielkopolskie, pow. Kalisz, gm. Kalisz

Barokowy kościół poreformacki, wzniesiony w 2 połowie XVII wieku.

Reformaci sprowadzeni zostali do Kalisza w 1631 r. przez Marcina Wierusz-Kowalskiego, a ich pierwotne zabudowania były drewniane. Murowany z ceglany i otynkowany kościół został wzniesiony w latach 1665-1673, w stylu barokowym. Korpus prostokątny, jednonawowy. Prezbiterium niższe i węższe od nawy. Sklepienie krzyżowe. We wnękach północnej fasady znajdują się rzeźby św. Józefa i Piotra z Alkantary wykonane w 1758 r.

Prezbiterium posiada sklepienie kolebkowo-krzyżowe, a nawa kolebkowe z lunetami. Wystrój świątyni utrzymany jest w jednolitym barokowym klimacie. Wykonaniem ołtarza głównego, pięciu ołtarzy bocznych, ambony, konfesjonałów i ławek zajął się w połowie XVIII w. snycerz Józef Eglauer. W kościele znajduje się kilka obrazów namalowanych w I połowie XVIII w. przez zakonnika reformackiego Bonifacego Jatkowskiego. W jednym z ołtarzy bocznych kopia obrazu tegoż autora z 1715 r. pt. Adoracja św. Paschalisa z najstarszą zachowaną panoramą Kalisza (oryginał znajduje się w domu parafialnym Parafii katedralnej pw. św. Mikołaja.

W latach 1728-1731 do nawy, od wschodniej strony dostawiono Kaplicę Żołnierską, zbudowaną według projektu architekta zakonnego Mateusza Osieckiego. Pod koniec XIX w. sklepienie kaplicy zostało pokryte polichromią, wykonaną przez Józefa Balukiewicza.

W sierpniu 1914 r. kościół jako jedyny budynek sakralny w mieście, został częściowo zniszczony przez żołnierzy pruskich podczas burzenia i palenia Kalisza. Kompleks został jednak odbudowany w latach 1919-1921 przez Zgromadzenie Najświętszej Rodziny z Nazaretu, które zabudowania poreformackie posiada do dnia dzisiejszego. Obecnie kościół Parafii Św. Rodziny w Kaliszu.

Oprac. Anna Woźniak, Urząd Miasta Kalisza

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkowników Waldemar Rusek Rusek, Anna Woźniak.