zajazd Poczekaj, ob. dom mieszkalny - Zabytek.pl

zajazd Poczekaj, ob. dom mieszkalny

karczma poł. XIX w. Jordanów

Jordanów, Kolejowa 10

woj. małopolskie, pow. suski, gm. Jordanów (gm. miejska)

Obiekt jest jedynym zachowanym na terenie powiatu suskiego budynkiem użyteczności publicznej zbudowanym z przeznaczeniem na przydrożny zajazd hotelowy.

Dom jest również ważnym zabytkiem dla historii rozwoju komunikacji drogowej na terenie doliny rzeki Skawy. W architekturze budynku na szczególną uwagę zasługują zachowane w pierwotnym kształcie wielkopowierzchniowe, wysokie podpiwniczenia.

Historia

Zajazd zbudowany został prawdopodobnie ok. poł. XVIII w. przy drodze która była od XVII w. częścią dawnego Szlaku Solnego prowadzącego z Wieliczki na słowacką Orawę. Znajdował się w nim hotel dla kupców, karczma z wyszynkiem, a także wozownia i stajnie dla koni. Obiekt został częściowo przebudowany po uszkodzeniach spowodowanych wybuchem pocisku w 1942. Po II wojnie światowej budynek zaadaptowano na cele biurowe Nadleśnictwa Myślenice, później znajdowały się tutaj mieszkania i filia ośrodka remontowo-budowlanego z Krakowa. W 2012 roku opuszczony i nieużytkowany obiekt zakupiła firma deweloperska, która zamierzała go wyremontować i zmodernizować na cele hotelowe. Nie zostało to jednak zrealizowane i aktualnie budynek przeznaczony jest do sprzedaży.

Opis

Zajazd położony jest na południe od rynku w Jordanowie, przy ul. Kolejowej, naprzeciwko cmentarza parafialnego. Budynek wzniesiony został z kamienia i cegły, częściowo jest potynkowany. Zbudowany na planie prostokąta, trójkondygnacyjny, nakryty dachem dwuspadowym. Najniższą kondygnację obiektu stanowi wysokie, kamienne podpiwniczenie (częściowo z półpiętrzem), z dwutraktowym układem wnętrz, w których pierwotnie mieściła się stajnia i wozownia. Na piętrach budynku znajdowała się karczma z wyszynkiem oraz pokoje gościnne. Wschodnia, trójosiowa elewacja obiektu podzielona jest pilastrami między którymi znajdują się rozmieszczone symetrycznie otwory okienne. Elewacje szczytowe dwuosiowe. Okna skrzynkowe, dwuskrzydłowe, ośmiokwaterowe. W przyziemiach elewacji szczytowych znajdują się umieszczone asymetrycznie, obszerne, zwieńczone łukami pełnymi wjazdy do piwnic zamknięte masywnymi, drewnianymi, klepkowymi wrotami. Podobnie zwieńczone są okna piwniczne. Budynek obecnie nie jest użytkowany i znajduje się w stanie technicznym wymagającym kompleksowego remontu.

Zabytek dostępny z zewnątrz.

Oprac. Tadeusz Śledzikowski, OT NID w Krakowie, 01-04-2020 r.