kościół ewangelicki, ob. rzymskokatolicki pw. Chrystusa Króla - Zabytek.pl

kościół ewangelicki, ob. rzymskokatolicki pw. Chrystusa Króla

kościół XVIII w. Janowice Wielkie

Janowice Wielkie, Partyzantów 5

woj. dolnośląskie, pow. jeleniogórski, gm. Janowice Wielkie

Dawny klasycystyczny zbór ewangelicki.

Opis

Janowice Wielkie są położone u podnóża Rudaw Janowickich, 15 km na wsch. od Jeleniej Góry. Kościół znajduje się pośrodku wsi, przy rozjeździe dróg do Radomierza i Jeleniej Góry. Dawny zbór ewangelicki, wzniesiony w 1862 r. w formach zredukowanego stylu arkadowego. Zajął miejsce wcześniejszego szachulcowego domu modlitwy z 1744 r. Wraz z pierwotnym zborem wzniesiono pastorówkę, która zachowana do dziś pełni rolę plebanii. Od 1945r. służy jako kościół rzymskokatolicki. Kosciół był remontowany w latach 1963, 1987, 1997, 2009. Budynek na rzucie prostokąta, salowy, bez wydzielonego prezbiterium. Do ściany pn.-zach. przylega pięciobocznie zamknięta zakrystia. Kościół nie jest orientowany, został wzniesiony na osi pd.-wsch. - pn.-zach. Nakryty dachem trójspadowym, pokrytym dachówką ceramiczną. Po stronie pd.-wsch. do kościoła przylega wieża, wzniesiona na planie kwadratu, o oktogonalnym zwieńczeniu nakrytym ostrosłupowym hełmem. Wnętrze przykryte drewnianym stropem z geometryczną polichromią. Kościół znajduje się w bezpośrednim sąsiedztwie znacznie starszego katolickiego kościoła Wniebowzięcia NMP, z którego przeniesiono gotyckie wyposażenie: środkową kwaterę ołtarza Wniebowzięcia NMP, w predelli Pokłon trzech króli oraz rzeźby św. Barbary i Katarzyny z ok. 1520 r. Ponadto w kościele znajdują się barokowe rzeźby pochodzące z kościoła filialnego w pobliskiej Miedziance.

Kościół zamknięty.

Oprac. Krzysztof Czartoryski, OT NID we Wrocławiu, 12.04.2016 r.