łazienki mineralne, ob. sanatorium - Zabytek.pl

łazienki mineralne, ob. sanatorium

budynek użyteczności publicznej 1870 r. Iwonicz-Zdrój

Iwonicz-Zdrój, Plac Karola i Józefa 3

woj. podkarpackie, pow. krośnieński, gm. Iwonicz-Zdrój - miasto

Usytuowane przy deptaku naprzeciw pałacu Załuskich Stare Łazienki (Łazienki Mineralne) wzniesione zostały wg projektu Feliksa Księżarskiego w latach 1869-1875 w miejscu pierwszych, drewnianych łazienek.

Jest to budynek murowany z cegły, otynkowany, na rzucie wydłużonego prostokąta, dwukondygnacyjny, zryzalitowany w części środkowej i bocznych w elewacjach dłuższych oraz w części środkowej w elewacjach krótszych. Budynek został nadbudowany i rozbudowany po II wonie światowej. Otrzymał m. in. wejście w elewacji północnej (krótszej) ukształtowane w formie półkolistego portyku kolumnowego. Nad ryzalitami w elewacjach dłuższych trójkątne ściany szczytowe dachów poprzecznych. Wszystkie dachy dwuspadowe.