Łazienki Mineralne, tzw. stare łazienki, Iwonicz-Zdrój

Łazienki Mineralne, tzw. stare łazienki

Iwonicz-Zdrój

photo

Usytuowane przy deptaku naprzeciw pałacu Załuskich Stare Łazienki (Łazienki Mineralne) wzniesione zostały wg projektu Feliksa Księżarskiego w latach 1869-1875 w miejscu pierwszych, drewnianych łazienek. Jest to budynek murowany z cegły, otynkowany, na rzucie wydłużonego prostokąta, dwukondygnacyjny, zryzalitowany w części środkowej i bocznych w elewacjach dłuższych oraz w części środkowej w elewacjach krótszych. Budynek został nadbudowany i rozbudowany po II wonie światowej. Otrzymał m. in. wejście w elewacji północnej (krótszej) ukształtowane w formie półkolistego portyku kolumnowego. Nad ryzalitami w elewacjach dłuższych trójkątne ściany szczytowe dachów poprzecznych. Wszystkie dachy dwuspadowe.

• Adres: Teodora Torosiewicza 8, Iwonicz-Zdrój
  • Lokalizacja: woj. podkarpackie, pow. krośnieński, gmina Iwonicz Zdrój - miasto