kościół parafialny pw. św. Iwona - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. św. Iwona

kościół 1894 r. Iwonicz-Zdrój

Iwonicz-Zdrój, Aleja Jana Pawła II 4

woj. podkarpackie, pow. krośnieński, gm. Iwonicz-Zdrój - miasto

Kaplica zdrojowa – obecnie kościół pw.św.Iwona – wzniesiona w 1895 r.

wg projektu Austriaka Favorgera, a zbudowana przez Franciszka Nadera ze Lwowa. Świątynia położona jest w północno-wschodniej części zdroju, u podnóża porośniętej lasem Góry Borowinowej. Zbudowana została z drewna w konstrukcji szkieletowej, na kamiennym podmurowaniu, o ścianach szalowanych deskami w układzie pionowym z listwowaniem. Założona na rzucie prostokąta, trójnawowy, bazylikowy, bez wyodrębnionego prezbiterium. Nawa główna nakryta jest dachem dwuspadowym z dwiema wieżyczkami na sygnaturkę o hełmach w formie graniastosłupa. Nawy boczne o dachach pulpitowych. Wszystkie dachy pokryte są blachą. Wewnątrz nawa główna wydzielona została od bocznych trzema parami drewnianych słupów połączonych spłaszczonymi arkadami. Elementem charakterystycznym jest otwarta do wnętrza więźba dachowa. Świątynia jest wyjątkowym na terenie województwa podkarpackiego przykładem drewnianego kościoła zdrojowego o cechach neogotyckich.