starostwo, ob. Urząd Miasta - Zabytek.pl

starostwo, ob. Urząd Miasta

Inowrocław, Ratuszowa 36

woj. kujawsko-pomorskie, pow. inowrocławski, gm. Inowrocław (gm. miejska)

Przykład murowanej architektury  XX wieku.

Wzniesiony w latach 1907-1908.

Opis

Budynek Urzędu Miasta mieści się przy ulicy Roosevelta 36/38, w zachodniej części miasta. Wybudowany w stylu neogotyckim. Projekt wykonała firma architektoniczna Knoch i Kallmeyer z Halle/Saale. Założony na planie w kształcie litery „L”, podpiwniczony, dwukondygnacyjny z poddaszem. Murowany z cegły licowej, dekorowany zieloną cegłą glazurowaną z detalem z kształtek ceramicznych zwykłych i glazurowanych. W górnych partiach ścian tynkowane pola i fragmenty ścian w konstrukcji ryglowej. Kryty wysokim dachem wielospadowym. Ryzality przekryte dachami dwuspadowymi, szczytowo, wieżyczki dachami namiotowymi, wieża zaś dachem czterospadowym z sygnaturką. Bryła z wykuszami, ryzalitami, balkonami, loggiami, szczytami i wieżami. Dominantę stanowi masywna, czworoboczna, wysoka wieża w części południowo-wschodniej. Poszczególne elewacje mają indywidualny charakter bogaty w neogotycki wystrój architektoniczny: schodkowe szczyty, tynkowane blendy, maswerki, rozety, fryzy, sterczyny, ostrołukowe arkady podcienia i ceramiczne rzeźby nad wejściem głównym. We wnętrzach zachowany pierwotny układ oraz wystrój. Zachowane stolarki drzwiowe i okienne, klatki schodowe, boazerie, witraże, kasetonowe stropy i dwa ozdobne piece kaflowe.

Dostęp do zabytku ograniczony.

Oprac. Kamila Witkowska, OT NID w Toruniu, 10.12.2014 r.